Rusija meni, da Južna Koreja z napovedanimi vajami izziva, ZDA pa, da naj jih Severna Koreja ne izkorišča kot izgovor za nove provokacije. Foto: Reuters
Rusija meni, da Južna Koreja z napovedanimi vajami izziva, ZDA pa, da naj jih Severna Koreja ne izkorišča kot izgovor za nove provokacije. Foto: Reuters

Zasedanje Varnostnega sveta ZN-a se bo začelo ob 17. uri po srednjeevropskem času. Ruski veleposlanik pri ZN-u Vitalij Čurkin je izrazil obžalovanje, ker predsedujoča Varnostnemu svetu ZN-a, ameriška veleposlanica Susan Rice, seje ni sklicala takoj. Moskva meni, da gre za odmik od običajne prakse. Čurkin je dodal, da je Rusija "resno zaskrbljena zaradi morebitnega nadaljnjega stopnjevanja napetosti na Korejskem polotoku. Verjamemo, da mora Varnostni svet poslati sporočilo o brzdanju in pomagati diplomatskim prizadevanjem z namenom rešitve vseh vprašanj in sporov med obema Korejama z diplomatskimi in političnimi sredstvi."

Pjongjang napoveduje oster odziv na vaje
Severna Koreja je napovedala oster odgovor, če bo Seul izvedel vojaške vaje na otoku Jeonpjeong, ki so jih zaradi slabega vremena prestavili na ponedeljek ali torek. Pjongjang je v primeru vojaških vaj južne sosede v spornem Rumenem morju napovedal "obrambne udarce, katerih posledice bodo nepredvidljive". Pjongjang je še opozoril, da bo napad silovitejši od tistega 23. novembra, ko je v odgovoru na južnokorejske vojaške vaje obstreljeval otok Jeonpjeong, pri čemer so bili ubiti štirje ljudje.

Rusija je Seul pozvala, naj odpove vojaške vaje, da ne bi bilo naraščanja napetosti. ZDA medtem menijo, da vojaške vaje ne ogrožajo Pjongjanga, ki jih ne sme izkoriščati za izgovor za nove provokacije.

Kitajska poziva k izogibanju napetostim
Nad stanjem na polotoku Jutranje tišine je zaskrbljen tudi Peking. Ruski in kitajski zunanji minister sta v telefonskem pogovoru pozvala k miru na Korejskem polotoku in vpletene strani pozvala k izogibanju naraščanja napetosti. "Kitajska odločno nasprotuje vsem dejanjem, ki bi lahko povzročila napetosti in poslabšala razmere ter poziva strani na Korejskem polotoku k miru in zmernosti," je dejal kitajski zunanji minister Jang Jieči v pogovoru s Sergejem Lavrovom. Južna in Severna Koreja morata nadaljevati dialog in ostati v stikih ter se za vsako ceno izogibati dejanjem, ki bi povzročila napetosti, je še dejal.