Obama je nagovoril avstralske poslance. Foto: EPA
Obama je nagovoril avstralske poslance. Foto: EPA

"ZDA so sila na tihomorskem območju, in to bodo tudi ostale," je ameriški predsednik zatrdil v nagovoru v avstralskem parlamentu. Obama je v sredo, prvi dan obiska v Avstraliji, napovedal, da bodo ZDA povečale število svojih vojakov na ozemlju te države, najprej za 250, pozneje pa na 2.500.

Obama je poudaril, da je varčevanje nujno, potem ko je ameriški javni dolg v sredo prvič presegel 15.000 milijard dolarjev, vendar navzočnost na azijsko-tihomorskem območju za ZDA ostaja prioriteta.

"Naj bom jasen. ZDA urejajo javne finance in zmanjšujejo izdatke. A to območje mora vedeti: medtem ko končujemo sedanje vojne, sem svoji ekipi za nacionalno varnost dal navodilo, da mora navzočnost v misijah v Aziji in na tihomorskem območju ostati prednostna naloga," je dejal Obama.

Kitajska kot partnerka
V govoru se je Obama dotaknil tudi občutljivih odnosov s Kitajsko in se zavzel za odprto razpravo o spornih vprašanjih, kot so človekove pravice, ob hkratnem sodelovanju s Pekingom.

"Mirna in razvita Kitajska je v našem interesu, na Kitajsko gledamo kot na partnerja za zmanjšanje napetosti na Korejskem polotoku in za preprečevanje širjenja jedrskega orožja," je dejal ameriški predsednik.

Obama je v okviru obiska v Avstraliji obiskal še mesto Darwin, kjer si bo ogledal spomenik v spomin na 89 umrlih ameriških vojakov med drugo svetovno vojno in se sestal z ameriškimi in avstralskimi vojaki. Iz Avstralije bo odpotoval na indonezijski otok Bali, kjer se bo udeležil vrha Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean).