ZDA in Južna Koreja v skladu z obljubami predsednika Trumpa končujeta skupne velike vojaške vaje. Foto: Reuters
ZDA in Južna Koreja v skladu z obljubami predsednika Trumpa končujeta skupne velike vojaške vaje. Foto: Reuters
Mike Pompeo
Zunanji minister ZDA je zavrnil poročanja severnokorejskih medijev. Foto: Reuters

"Velike vojaške vojake na Korejskem otoku so prekinjene za nedoločen čas," je povedal visoki predstavnik ameriške administracije. Trump je na novinarski konferenci po srečanju s severnokorejskim voditeljem v Singapurju dejal, da bodo ustavili vojaške vaje, s čimer bodo privarčevali veliko denarja. Dodal je, da si želi "na neki točki" umakniti ameriške vojake iz Južne Koreje.

ZDA in Južna Koreja sta do zdaj vsako leto organizirali skupne vojaške vaje, ki so bile vedno trn v peti severnokorejskemu režimu in vir napetosti na Korejskem polotoku. Pjongjang je trdil, da so manevri priprava za invazijo na Severno Korejo.

Pompeo: Sankcije ostajajo
Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je predtem napovedal, da sankcije proti Severni Koreji ostajajo, dokler država ne bo prikazala "popolne jedrske razorožitve". Kot je dejal na novinarski konferenci v Seulu skupaj z južnokorejskim in japonskim kolegom, je Pjongjang zavezan opustiti svoj jedrski program, poroča BBC.

Konference je bila nekaj dni po srečanju voditeljev ZDA in Severne Koreje, Donalda Trumpa in Kim Džong Una, v Singapurju, kjer sta podpisala izjavo o zavezi k vzpostavitvi novih odnosov med državama.

Zunanji minister ZDA je pri tem zavrnil poročila severnokorejskih državnih medijev, da sta se Trump in Kim strinjala o "postopnem" procesu opustitve jedrskega programa. S tem je bilo namreč nakazano, da bodo ZDA na poti k nuklearizaciji postopno popuščale Severni Koreji. Pompeo je še dejal, da verjamejo, da Kim Džong Un razume nujnost denuklearizacije, "da moramo to storiti hitro".

Zavezanost ohranitvi sankcij je izrekla tudi Kitajska. Iz Pekinga so sicer po torkovem zgodovinskem vrhu med Trumpom in Kimom nakazali, da bi Varnostni svet Združenih narodov lahko razmislil o ublažitvi sankcij, če bi Pjongjang izpolnil svoje obveznosti.

Kitajski zunanji minister Wang Yi je poudaril, da je Kitajska trdno zavezana denuklearizaciji Korejskega polotoka, da pa je treba nasloviti legitimne skrbi Severne Koreje. Potrdil je še, da je Kitajska pripravljena igrati konstruktivno vlogo v tem procesu.

Kritike na račun nejasnosti sporazuma
Severna Koreja je v Singapurju sicer potrdila obljube o prizadevanju za "popolno denuklearizacijo Korejskega polotoka". Po Pompeovih besedah so ZDA "zavezane k popolni, preverljivi in nepovratni denuklearizaciji Severne Koreje", a ti izrazi niso izrecno omenjeni v skupni izjavi Trumpa in Kima. Izjava namreč omenja le "popolno denuklearizacijo".

Sporazum Trump-Kim je bil deležen številnih kritik na račun pomanjkanja podrobnosti o tem, kako se bo Pjongjang znebil svojega jedrskega orožja in kako bo ta postopek preverljiv.

Pompeo pa je dejal, da bodo ukrepi proti Severni Koreji ostali, dokler država ne bo prikazala "popolne denuklearizacije". Predtem je že Trump dejal, da sankcije ostajajo, dokler "jedrske bombe ne bodo več dejavnik", pri čemer ni povsem jasno, kaj to pomeni. Trump je v sredo na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je bilo srečanje s Kimom "zanimivo in zelo pozitivno". Dodal je, da Severna Koreja ne predstavlja več jedrske grožnje in da ima ta država "velik potencial".

Pompeo je odpotoval v Južno Korejo, da ameriške regionalne zaveznike seznani s sporazumom in Trumpovo nepričakovano izjavo, da končuje redne ameriško-južnokorejske vojaške vaje, ki jezijo Severno Korejo.