Zelenski s priljubljenim generalom Zalužnim, ki zdaj odhaja. Foto: Reuters
Zelenski s priljubljenim generalom Zalužnim, ki zdaj odhaja. Foto: Reuters

Predtem se je Zelenski srečal z dozdajšnjim vrhovnim poveljnikom ukrajinske vojske Valerijem Zalužnim, se mu zahvalil za njegovo delo in dejal, da si še vedno želi, da general Zalužni ostane "v njegovi ekipi".

"Danes je bila sprejeta odločitev o spremembi vodstva oboroženih sil Ukrajine. Iskreno sem hvaležen Valeriju Fedoroviču (Zalužnemu) za vse njegove dosežke in zmage," pa je na družbenih omrežjih zapisal ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov.

Zamenjave so bile opravljene po dnevih ugibanj, da namerava Zelenski razrešiti svojega priljubljenega vojaškega poveljnika, na katerega številni Ukrajinci gledajo kot na narodnega heroja zaradi vodenja ukrajinske vojske od ruske invazije februarja 2022.

Zelenski naj bi bil z Zalužnim v sporu že dalj časa, njun spor pa naj bi se zaostril po spodleteli ukrajinski ofenzivi.

Pred kratkim je Zalužni v prispevku za ameriški CNN ocenil, da ima Rusija prednost pred Ukrajino med drugim pri mobilizaciji vojakov, pri čemer je namignil, da Kijev ni pripravljen sprejeti nepriljubljenih ukrepov za povečanje števila vojakov.

Zelenski izvedel menjave v svojem kabinetu

"Čas za posodobitev je zdaj"

"Pogovarjala sva se o tem, kakšno osvežitev potrebujejo oborožene sile Ukrajine. Prav tako sva se pogovarjala o tem, kdo bi lahko bil v prenovljenem vrhu oboroženih sil. Čas za to posodobitev je napočil zdaj," je zapisal Zelenski na Telegramu.

V ločeni izjavi je Zalužni dejal, da je imel "pomemben in resen pogovor" z Zelenskim in da je bila sprejeta odločitev, da se spremenita taktika in strategija na bojišču.

"Naloge leta 2022 so bile drugačne od nalog leta 2024. Zato se mora vsak spremeniti in prilagoditi novi realnosti. Tudi da bi zmagali skupaj," je zapisal.

50-letni Zalužni je bil junija 2021 imenovan za vrhovnega poveljnika ukrajinskih oboroženih sil. Pod njegovim vodstvom so čete zdržale rusko invazijo februarja 2022. V prvem letu vojne so ukrajinske sile znova zavzele zasedene dele regije Harkov in regionalno prestolnico Herson. Zalužni je bil tudi arhitekt ukrajinske ofenzive poleti 2023, ki pa je imela le malo uspeha proti močno utrjeni ruski obrambi.

Pripravlja se nova strategija

Zelenski je po imenovanju izrazil zaupanje v Sirskega, pri čemer ga je označil za "najizkušenejšega generala v Ukrajini". Pozval ga je tudi, naj za letos pripravi novo, realistično vojaško strategijo za boj proti ruskim silam.

Pričakujem "realističen in podroben akcijski načrt" za ukrajinske oborožene sile za leto 2024, ki bi upošteval dejanske razmere na bojišču in napovedi za prihodnost, je dejal Zelenski v svojem rednem dnevnem nagovoru, objavljenem na družbenih omrežjih.

58-letni general Sirski je sicer javnosti manj znan in karizmatičen kot njegov predhodnik, a je kljub temu ključna oseba v ukrajinski vojski. Med drugim je odigral pomembno vlogo pri obrambi Kijeva na začetku ruske invazije in pomagal preprečiti načrt Moskve, da bi v nekaj dneh prisilila Ukrajino v predajo.