Margaret Thatcher je tudi v lordski zbornici ostala samosvoja političarka, katera stališča so še vedno močno odmevala v javnosti. Foto: Reuters
Margaret Thatcher je tudi v lordski zbornici ostala samosvoja političarka, katera stališča so še vedno močno odmevala v javnosti. Foto: Reuters

"Lady Thatcher je bila sprejeta v bolnišnico zaradi preventivnih testov, potem ko v zadnjem času boleha za prehladom," so sporočili z Downing Streeta, kjer tradicionalno domujejo britanski premierji. "Premier želi lady Thatcher čim hitrejše okrevanje," so še zapisali predstavniki Davida Camerona.

Njen sin Mark Thatcher je povedal, da je njegova mati dobre volje. Če bodo preiskave v redu, se bo lahko domov vrnila že čez nekaj dni, je dodal.

Zdravniki so že leta 2002 Thatcherjevi odsvetovali pojavljanje v javnosti, potem ko je pred tem doživela več blažjih kapi, zaradi česar je bila pogosto zmedena, poleg tega pa ji je opešal spomin. Kot je pred dvema letoma priznala njena hči Carol, mati včasih le stežka konča stavke in pozablja, da je njen soprog Denis že od leta 2003 mrtev.

V 11 letih preobrazila Veliko Britanijo
Prva ministrska predsednica v zgodovini Velike Britanije, ki je najpomembnejši politični stolček v zibelki demokracije zasedala v letih 1979-1990, je pred tednom morala zaradi bolezni izpustiti sprejem ob svojem 85. rojstnem dnevu. V 11 letih vladanja se je Thatcherjeve zaradi odločnosti in neusmiljenosti do nasprotnikov oprijel vzdevek "železna lady", leta 1992 pa ji je kraljica Elizabeta II. podelila naslov baronica Thatcher, s čimer je postala članica zgornjega doma britanskega parlamenta, ki ga sestavljajo predstavniki plemstva in angleške Cerkve.