Nemški marinci bodo v mirovni misiji skrbeli za nadzor libanonske obale. Foto: Reuters
Nemški marinci bodo v mirovni misiji skrbeli za nadzor libanonske obale. Foto: Reuters
Dan Haluc, načelnik generalštaba izraelske vojske
Adam naj bi bil šele prvi v vrsti visokih vojaških predstavnikov, ki naj bi v prihodnje zaradi kampanje v Libanonu zapustili položaj. Foto: EPA

Zaradi bojazni, da bi se morali nemški vojaki soočiti z izraelskimi, bo Berlin poslal le pripadnike mornarice in zračnih sil. Javnost je namreč razdelila odločitev o napotitvi vojakov na Bližnji vzhod 60 let po tem, ko je nacistični režim umoril šest milijonov Judov. Misijo mora zdaj potrditi še spodnji dom nemškega parlamenta, kar naj bi se zgodilo konec meseca.

Nemčija je šele pred sedmimi leti prvič po 2. svetovni vojni napotila svoje vojake v mednarodno vojaško operacijo, ko je sodelovala v napadih Nata na Jugoslavijo. Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da je napotitev enot na Bližnji vzhod zgodovinska odločitev, saj gre za misijo, ki se ne more primerjati z drugimi misijami. V mirovnih misijah po svetu ima Nemčija trenutno 7.700 vojakov, največ na Kosovu in v Afganistanu, kjer pa delujejo samo na mirnem severovzhodu države in niso vključeni v vojaške akcije.

Vojna odnesla izraelskega generala
Izraelski general Udi Adam, vodja severnega poveljstva izraelske vojske, ki je odgovorno za varovanje meje z Libanonom, je odstopil. Načelnik generalštaba izraelske vojske Dan Haluc, ki je imel z Adamom v zadnjem času več nesporazumov, je njegov odstop sprejel.

Adam je bil med nedavno izraelsko ofenzivo proti libanonskemu gibanju Hezbolah deležen kritik zaradi neodločenosti in pretirane previdnosti, zato je Haluc približno na polovici spopadov poveljstvo zaupal svojemu nasledniku, generalu Mošeju Kaplinskemu.

Kritiki opozarjajo, da je bila vojska slabo pripravljena in je podcenjevala Hezbolahovo moč.