Datum umika ameriških vojakov iz Iraka z novim zakonom o financiranju še vedno ni znan. Foto: EPA
Datum umika ameriških vojakov iz Iraka z novim zakonom o financiranju še vedno ni znan. Foto: EPA

Zakon, ki ga je pred tem potrdil tudi predstavniški dom ameriškega kongresa, pomeni veliko za predsednika Georgea Busha, saj je ostro nasprotoval določitvi datuma za umik ameriških vojakov iz Iraka. Zakon bo začel veljati, ko ga bo Bush podpisal, kar naj bi po pričakovanjih storil kmalu.

Demokrati, ki imajo v kongresu večino, so že večkrat poskusili določiti datum umika ameriških vojakov iz Iraka. Nazadnje so to poskušali storiti maja, ko so zahtevali umik enot do 31. decembra 2009. Denar, ki ga za vojno namenja nov zakon, Pentagonu omogoča plačevanje vojaških operacij do sredine leta 2009, več mesecev zatem, ko bo Bush 20. januarja 2009 zapustil Belo hišo. S tem denarjem se bodo stroški za vojni v Afganistanu in Iraku od leta 2001 povzpeli na 800 milijard dolarjev, od tega je šla večina denarja, 650 milijard, za Irak.

Denar da, a le ob dveh pogojih
Kongres je na denar, namenjen Iraku, navezal dva pogoja. Prepovedal je gradnjo stalne ameriške vojaške baze v Iraku, od Bagdada pa zahteva, da za obnovo nameni ravno toliko denarja kot ZDA.

Zmaga tudi za demokrate
S sprejetjem novega zakona so tudi demokrati dosegli pomembno zmago. Dosegli so sprejetje pomembnega povečanja ugodnosti za izobraževanje veteranov in povečanje ugodnosti za nezaposlene osebe.

T. V.