V Severni Koreji se dogajajo hudi zločini proti človečnosti in mednarodna skupnost mora ukrepati, poudarja težko pričakovano poročilo posebne preiskovalne komisije Sveta ZN-a za človekove pravice in poziva, da morajo odgovorni za te zločine, vključno s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, odgovarjati pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC). Foto: Reuters
V Severni Koreji se dogajajo hudi zločini proti človečnosti in mednarodna skupnost mora ukrepati, poudarja težko pričakovano poročilo posebne preiskovalne komisije Sveta ZN-a za človekove pravice in poziva, da morajo odgovorni za te zločine, vključno s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, odgovarjati pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC). Foto: Reuters
Meja med Severno in Južno Korejo
Severna Koreja obtožbe ostro zavrača in njen predstavnik v Ženevi Kim Jong Ho je zagotovil, da so dokaze ponaredile tuje sile na čelu z ZDA, Japonsko in EU-jem. Foto: Anton Gradišek
Sojenje severnokorejskemu voditelju?

Posebna komisija pod vodstvom upokojenega avstralskega sodnika Michaela Kirbyja, ki jo je ustanovil Svet Združenih narodov (ZN), je razmere v Severni Koreji preučevala dobro leto, svoje ugotovitve pa je zapisala v 400 strani dolgem poročilu.
V njem navaja "neopisljive grozote", ki so jim priča prebivalci, pri čemer se sklicuje na pričanja ubežnikov. Med hudimi kršitvami človekovih pravic so navedli pričanja žensk, ki so bile prisiljene v utopitev svojih otrok; otrok, ki so od rojstva živeli v zaporu, in pričanja družinskih članov, ki so bili priča usmrtitvi svojega bližnjega. Zaznali so tudi primere prisilnega stradanja, zasužnjevanja, spolnega nasilja in hudo politično represijo.

"Hrana kot ukrep za nadzorovanje prebivalstva"
Poročilo navaja, da v Severni Koreji vlada skoraj popolno odrekanje pravice do svobode misli, vesti in vere. Pogosta je diskriminacija žensk, sami vzorci diskriminacije pa so zakoreninjeni že v družbenem sistemu in razredni delitvi.
V poročilu je še zapisano, da država uporablja hrano kot ukrep za nadzorovanje prebivalstva in da zaradi načela ideologije namerno zavira humanitarno pomoč, kar je "povzročilo smrt na tisoče ljudi, več sto tisoč političnih zapornikov pa je v zadnjih 50 letih v taboriščih umrlo v nevzdržnih pogojih".

Zapisali so še, da varnostne sile v državi "sistematično izvajajo nasilje in kaznovanja, s čimer kršijo človekove pravice, in to zato, da bi v družbi ustvarili doktrino strahu".

"Po koncu druge svetovne vojne je veliko ljudi dejalo, ko bi le vedeli ... Ko bi le vedeli za vse grozote, ki so se zgodile v državah sovražnih sil. No, zdaj mednarodna skupnost ve, zato ne bo oprostila izgovorov tipa nismo vedeli. Vse prevečkrat se v tej zgradbi po objavi poročil ni zgodilo nič. Tokrat je nastopil čas za dejanja," je dejal Michael Kirby.

Severna Koreja očitke kategorično zavrača
Severna Koreja vse obtožbe kategorično zavrača, njen predstavnik v Ženevi Kim Jong Ho pa je zagotovil, da so dokaze ponaredile tuje sile na čelu z ZDA, Japonsko in EU-jem. Med drugim je dve strani dolgo pojasnilo poslala tudi agenciji Reuters, v katerem so zapisali: "Demokratična ljudska republika Koreja ponovno zagotavlja, da 'kršitve človekovih pravic', ki jih navaja t. i. 'poročilo', v naši državi ne obstajajo."

Prijava Severne Koreje ICC-ju
Ne glede na to pa namerava komisija ZN-a vodstvo Severne Koreje še danes prijaviti Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC). Kirby je tudi sam pisal Kim Džong Unu in mu sporočil, da bo moral osebno odgovarjati za zločine.

ICC prevzema primere kazenskega pregona posameznikov, ki so osumljeni najhujših zločinov proti človečnosti, takrat ko države, iz katere ti posamezniki prihajajo, pregona same niso sposobne oziroma niso pripravljene izvesti.

Kitajska lahko vloži veto
Pri mednarodnem pregonu severnokorejskega voditelja in njegovih sodelavcev je glavna ovira Kitajska, ki lahko kot stalna članica Varnostnega sveta ZN-a onemogoča njihovo napotitev pred sodišče v Haagu. Čeprav je tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Čunjing v Pekingu priznala, da poročila preiskovalne komisije ZN-a še ni videla, je vztrajala, da je treba vprašanja človekovih pravic reševati "s konstruktivnim dialogom in na enakopravni podlagi" ter da predaja poročila ICC-ju ne bi koristila človekovim pravicam v državi.

Sojenje severnokorejskemu voditelju?