Razdejano begunsko taborišče Bureidž na jugu Gaze. Foto: EPA
Razdejano begunsko taborišče Bureidž na jugu Gaze. Foto: EPA

Medtem ko se čaka na odločitev Meddržavnega sodišča (ICJ) o odreditvi konca napadov na Gazo, je izraelska vojska potrdila, da napade nadaljuje, in sicer s kopnega, iz zraka in z morja.

Vojska trdi, da je napadla operativne centre, skladišča orožja in opazovalnice palestinskih borcev. Potrdila je silovite spopade v Han Junisu na jugu okupiranega območja, ni pa omenila svojih napadov na bolnišnice in zavetišča. Ti napadi so prisilili že razseljene Palestince v novo razselitev.

Majhna begunska taborišča in javna poslopja po mestu so tarče neprestanega obstreljevanja s kopnega in iz zraka. Izraelska vojska napada tudi okolico bolnišnice Naser. Ta bolnišnica pa ni edina, ki jo izraelske sile oblegajo. Napadajo tudi bolnišnico Al Amal, ki je del človekoljubne organizacije s sedežem v Han Junisu.

Ta bolnišnica je že več dni oblegana, zdaj pa je povsem nehala delovati. Al Džazira poroča, da so okoli bolnišnice, v kateri je nastanjenih več sto razseljenih Palestincev, razporejeni izraelski ostrostrelci, ki streljajo na ljudi, ki skušajo zapustiti stavbo.

Med žrtvami sta bila tudi brata. Ostrostrelec ju je ubil, čeprav je eden nosil belo zastavo.

Sorodna novica ICJ: Izrael mora sprejeti ukrepe v njegovi moči, da prepreči genocid. Ni odredbe o prekinitvi ognja.

Tiskovni predstavnik zdravstvenega ministrstva v Gazi Ašraf Al Kudra je dejal, da je bolnišnici Naser zaradi izraelskega obleganja povsem zmanjkalo hrane, anestetikov in zdravil proti bolečinam.

V bolnišnici je po njegovih besedah 150 zdravstvenih delavcev, 350 bolnikov in na stotine razseljenih ljudi. Ti stradajo, razmere pa so katastrofalne, je dejal Al Kudra.

Izraelska vojska je pozvala prebivalce več sosesk zahodno od Han Junisa k evakuaciji in odhodu na območje Al Mavasi prav tako na jugu Gaze, ki ga je Izrael označil za "humanitarni predel".

"Ljudje živijo na ulicah"

Predstavnik Urada ZN-a za človekove pravice na zasedenih palestinskih ozemljih Ajith Songhai je razmere v Gazi opisal kot "nič manj kot katastrofalne".

"Razseljeni ljudje v Rafi nimajo kam iti in dejansko živijo na ulicah," je dejal. Ljudje se bojijo, da se bo nasilje razširilo v Rafo, je dodal. To bi namreč imelo katastrofalen učinek na več kot 1,3 milijona ljudi, ki zdaj živijo tam.

Izrael z nedovoljenjem dobave humanitarne pomoči krši svoje mednarodnopravne obveznosti, še opozarja Songhai.

Zaradi mrzlega in deževnega vremena bi lahko postala Gaza povsem nemogoča za bivanje, je dejal Songhai. "Večina ljudi nima oblek ali odej," je poudaril.

Večina Palestincev v Gazi je bila razseljenih, številni živijo v prenatrpanih zavetiščih, v katerih trpijo zaradi pomanjkanja hrane, vode in zdravil, grozijo jim bolezni.

V Gazi je bilo od 7. oktobra po podatkih ministrstva za zdravje ubitih najmanj 26.083 ljudi, od tega približno polovica otrok. 64.487 je ranjenih, številni so pohabljeni, tudi ogromno otrok.

V zadnjih 24 urah je bilo ubitih 183 ljudi, 377 je bilo ranjenih.

Družine zajetih onemogočajo dobavo pomoči

Medtem ko v Gazi zaradi izraelskega obleganja od začetka oktobra močno primanjkuje hrane, vode, zdravil, goriva in elektrike, so družine zajetih talcev in drugi protestniki po poročanju izraelskih medijev že tretji dan onemogočali dobavo nujne humanitarne pomoči v Gazo na prehodu Karem Abu Salem (Kerem Šalom).

Sporočajo, da Gaza ne bi smela prejeti humanitarne pomoči, dokler vsi zajeti talci ne bi bili izpuščeni in vrnjeni v Izrael.

Del družin zajetih pa na drugi strani vztraja, da se mora izraelska vlada dogovoriti s Hamasom. Pravijo, da jim je vseeno, kaj mora vlada storiti, želijo si le vrnitev bližnjih.

Izrael kupuje novo ameriško orožje

Predstavnik izraelskega obrambnega ministrstva Ejal Zamir je končal obisk v Washingtonu, kjer se je dogovarjal o nakupu novih ameriških lovcev in helikopterjev ter streliva.

Izrael namerava namreč kupiti 25 letal F35i, 25 letal F-15IA in 12 helikopterjev apache, poročajo izraelski mediji.