V Guantanamu je zaprtih še 166 ujetnikov. Foto: EPA
V Guantanamu je zaprtih še 166 ujetnikov. Foto: EPA

Sodnik Royce Lamberth je bil kritičen do administracije predsednika Baracka Obame, ki je sicer že ob prvi izvolitvi na čelo ZDA napovedal hitro zaprtje, a zapor za teroristične osumljence še vedno deluje.

Po Lamberthovem mnenju je pri genitalnih preiskavah ujetnikova varnost le izgovor in gre v bistvu za načrtne poniževalne postopke, da ujetnike odvrnejo od srečanj z odvetniki.

Gre za vzorec kršenja pravic ujetnikov, ki se opazi tudi v tem, da je vlada omejila število poletov na Kubo, zato ujetniki na srečanje z odvetnikom čakajo po dva meseca, je dejal sodnik, ki ga je na mesto imenoval republikanec Ronald Reagan. Preiskovanje genitalij ujetnikov je nepotrebno pretiravanje, še meni.

Veliko ujetnikov se je raje odpovedalo srečanju z odvetnikom, kot pa da jih otipavajo po intimnih delih telesa. Več ujetnikov se je pritožilo, da delajo to samo, da bi jih ponižali.

Preiskave so se začele, ko so se v Guantanamu odločili, da se ujetniki z odvetniki ne bodo več srečevali v zaporu, ampak drugje na območju ameriškega vojaškega oporišča na Kubi. Zato jih pretipajo, preden gredo do odvetnikov in preden se vrnejo.

Lamberth je vladi tudi naložil, da mora za bolne ujetnike ali tiste, ki so prešibki zaradi gladovne stavke, omogočiti srečanje z odvetniki v zaporu.

V svoji odločitvi je večkrat omenil Obamo, ki že pet let govori, da bo Guantanamo zaprl. Navedel je Obamovo obljubo, da bo imel vsak ujetnik dostop do pravne pomoči, ampak to, kar delajo z njimi, ni v skladu s predsednikovimi besedami.

V Guatanamu je zaprtih še 166 ljudi, od katerih jih več kot 100 že štiri mesece gladovno stavka. Odgovor vojske na gladovno stavko je prisilno hranjenje na boleč način s cevjo skozi nos v trebuh.