Kuharske ekipe so v svoje lonce dodajale različne kombinacije začimb in skušale obiskovalcem postreči najboljši makaronflajš. Foto: MMC RTV SLO
Kuharske ekipe so v svoje lonce dodajale različne kombinacije začimb in skušale obiskovalcem postreči najboljši makaronflajš. Foto: MMC RTV SLO

Na nedavno zgrajeni tržnici v Mežici je enaindvajset ekip ves dopoldan v soboto kuhalo in pražilo ter obiskovalcem nato postreglo z makaronovim mesom, solato in domačim jabolčnim moštom.

Seveda je vsaka od ekip prisegala na svojo mešanico dodatkov in začimb, s katero je kombinacijo čebule, mesa in testenin spremenila v edinstveno kulinarično dobroto. "Vse je čisto po starem, tako kot smo včasih kuhali," so zatrjevali nekateri sodelujoči, drugi pa so priznavali, da imajo skrivne sestavine.

Prireditve se je domislil domačin in glasbenik Dejan Dimec, ki kot ljubiteljski kuhar svojim prijateljem najraje skuha prav makaronflajš. Meni, da je to ena od avtohtonih koroških jedi, ki si zasluži svoj festival.

Organizatorji festivala so v želji po zmanjšanju količine odpadkov obiskovalce pozvali, naj s seboj prinesejo lastne sklede in pribor. Ob ekološki je imela prireditev tudi dobrodelno noto. Kot je povedal Dimec, bodo prostovoljni prispevki, nabrani med festivalom, namenjeni nakupu glasbenih inštrumentov za Osnovno šolo Mežica.

Utrinke s festivala si lahko ogledate v videoposnetku spodaj.

Prvi festival makaronflajša in tife na Koroškem