Pierre Marcolini. Foto: Reuters
Pierre Marcolini. Foto: Reuters

Pierru Marcoliniju je nagrado podelila World Pastry Stars (Svetovne slaščičarske zvezde), italijanska organizacija kuharskih mojstrov iz držav, ki slovijo po slaščicah in čokoladi, kot sta Francija in Švica.

Marcolini je poznan po minimalističnem slogu, njegove čokolade pa se prodajajo kot luksuzna darila, pri čemer se nekatere bombonjere prodajajo tudi po več kot 100 evrov. Marcolinijeve butike najdemo v številnih državah, od Nemčije do Kitajske.

56-letni slaščičar je bil rojen v Charleroisu, svoj prvi butik pa je v Bruslju odprl pred 25 leti. Kot je povedal za Reuters, gleda na nagrado kot na potrditev njegovega "norega projekta, s katerim je skušal prenoviti, preoblikovati, spremeniti, modernizirati svet slaščic in svet čokolade".

Upa, da bo čokolada v teh težkih časih pandemije covida-19 ljudem prinesla vsaj nekaj utehe. "Smo v turobnem obdobju ... Mislim, da je najboljše, kar lahko storite, da ostanete doma s tablico čokolade, s škatlo pralinejev, s čokoladno bombonjero," je dejal.

Belgija se ponaša s čokoladnim obrtništvom, ki sega v leto 1912, ko je Jean Neuhaus izumil praline. V zadnjih letih pa se država spopada z ostro konkurenco iz tujine, od Kanade do Malezije, kjer tržijo svoje izdelke kot "belgijski slog" ali "po belgijski recepturi".

V Belgiji je več kot 200 proizvajalcev čokolade ter več kot 2000 prodajaln s čokolado, muzejev in delavnic.