Ker se je lanska sezona zaradi pandemije covida-19 predčasno zaključila, so v 99 obratovalnih dneh našteli le okoli 150.000 smučarjev, kar je 28 odstotkov manj kot sezono prej. Foto: BoBo
Ker se je lanska sezona zaradi pandemije covida-19 predčasno zaključila, so v 99 obratovalnih dneh našteli le okoli 150.000 smučarjev, kar je 28 odstotkov manj kot sezono prej. Foto: BoBo

Letošnja smučarska sezona zaradi pandemije covida-19 zagotovo ne bo potekala po ustaljenih poteh. Zreški Unitur se že pripravlja na prihajajočo zimsko sezono na Rogli. Kot so povedali za STA, vzdrževalna dela na žičniških napravah in smučarskih progah potekajo po načrtih, po 20. septembru pa bodo začeli tudi z zahtevnejšim rednim vzdrževanjem štirisedežnice Planja.

Začetek smučarske sezone načrtujejo v prvih dneh decembra, kar pa bo seveda odvisno od vremenskih razmer. Zagotavljajo tudi, da bodo skrbno spremljali in v celoti upoštevali predpisane in priporočene ukrepe Nacionalnega inštituta za javno zdravje in drugih pristojnih institucij.

Ker so ljudje na smučanju že tako ali tako opremljeni z rokavicami in šali, na smučiščih ne pričakujejo večjih omejitev. Menijo pa, da jih bo več v vrstah za vstop na žičniške naprave in pri vstopanju v gostinske objekte, ki bodo svojo ponudbo organizirali tako, da bo obiskovalcem na voljo tudi na prostem. "Glede na to, da se epidemiološka situacija in z njo ukrepi za preprečevanje širjenja okužb v državi spreminjajo v odvisnosti od številnih dejavnikov, ta trenutek težko napovedujemo, kakšen bo njihov vpliv na naše poslovanje v zimski sezoni," pravijo v Uniturju.

Računajo predvsem na slovenske goste

Zaradi sprememb v pogojih poslovanja se morajo sproti prilagajati tudi na področju trženja. Dejavnosti so odvisne predvsem od epidemiološke slike v Sloveniji in državah, ki jih uvrščajo med ključne trge. Predvidoma bodo do konca leta 80 odstotkov trženjskih sredstev namenili domačemu, ostalo petino pa tujim trgom. Pri slednjih izpostavljajo predvsem Hrvaško in Madžarsko, v termalnem delu pa tudi Avstrijo in Italijo.

Izdaja turističnih bonov naj bi zagotovo pozitivno vplivala na povpraševanje in rezervacije tudi v njihovih hotelih. Po poletni sezoni namreč beležijo povečano povpraševanje in število rezervacij z uporabo bonov v decembru, podpirajo pa tudi predlog o podaljšanju veljavnosti bonov do konca zimske sezone.

V novi sezoni tako računajo predvsem na slovenske goste, medtem ko je obisk tujih v veliki meri odvisen predvsem od prihodnjih razmer zaradi pandemije novega koronavirusa.

Pomembne naložbe tudi letos

Pred prihajajočo zimsko sezono se lahko pri Uniturju pohvalijo z nekaj pomembnimi naložbami. Z nakupom 25 sodobnih naprav bodo nadgradili sistem za tehnično zasneževanje in nadaljevali prenovo bara pri smučišču Uniorček.

V zadnjih treh letih so sicer precej denarja namenili nadgraditvi že obstoječe ponudbe. Zaključili so prvo fazo nadgradnje zasneževalnega sistema, obnovili 88 sob v Hotelu Rogla, nadgradili otroški snežni park s pokritim smučarskim tekočim trakom, uredili parkirišče za avtodome in kupili nov samodejni sistem za urejanje smuči.