Callejon de Hamel v Havani zaznamujejo žive barve, afrokubanska kultura in rumba. Foto: Reuters
Callejon de Hamel v Havani zaznamujejo žive barve, afrokubanska kultura in rumba. Foto: Reuters

Callejon de Hamel v Havani je prostor, napolnjen z umetnostjo, glasbo in plesom. Tja vas vabijo poslikani zidovi, zanimive skulpture iz banj, umetniške trgovinice in rumba. In kljub prepričanju nekaterih, da je prostor v zadnjih letih izgubil svoj prvotni šarm, to ne drži. Callejon še vedno kipi od energije in kubanske kulture.

Callejon de Hamel, kar bi v prevodu pomenilo prehod Hamel, leži v središču kubanske prestolnice Havane. Leta 1990 ga je ustanovil slikar Salvador Gonzalez, saj je želel poudariti afriški vpliv na kubansko kulturo in vero. V Callejonu de Hamel se srečujejo umetniki vseh vrst, saj je to kulturna tribuna kubanske družbe in neke vrste javni tempelj afrokubanske religije.

Prostor za glasbo, poezijo in tudi otroke
Najbolj živahno je tam vsako nedeljo, ko se Kubanci in turisti zberejo ob zvokih rumbe, ki jo pogosto igrajo nekatere od najpomembnejših kubanskih skupin, med njimi Clave y Guaguancó in Los Muñequitos de Matanzas. Vsak zadnji petek v mesecu se v Callejonu zberejo pesniki in navdušenci nad poezijo, ki recitirajo kubanske pesmi in balade ter poslušajo tradicionalno glasbo. Ena izmed sobot vsak mesec pa je namenjena otrokom, saj je takrat v Callejonu čas za klovne, lutkovne predstave in otroške gledališke predstave.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj slik iz Callejona de Hamel.