Pogled na simbol Črne gore, otok Sveti Stefan. Foto:
Pogled na simbol Črne gore, otok Sveti Stefan. Foto:
Narodni park Lovčen z vzpetinami, višjimi od 1500 metrov.
Boka Kotorska: najlepše stičišče zemlje in morja?
Vila Miločer bo ponovno zaživela.
Pravljično zgodovinsko mestece Kotor.

Pri reviji Skylines letalske družbe Austrian Airlines so zadnjo številki posvetili Črni gori.
O tej tri leta stari državi, drugi najmlajši v Evropi (mlajše od nje je le sosednje Kosovo), je pisal že Lord Byron. Ta romantični pesnik je pred dvema stoletjema zapisal: "Ob rojstvu našega planeta se je najlepše srečanje med zemljo in morjem prav gotovo moralo zgoditi na obali Črne gore."
Srbi, srbski.
Do leta 2006 je Črna gora skupaj s Srbijo tvorila Zvezno republiko Jugoslavijo , toda v nasprotju z drugimi republikami nekdanje Jugoslavije je bila ločitev nedramatična in brez prelivanja krvi. Črnogorci so razpisali referendum, majhna večina je glasovala v prid neodvisnosti, to so tudi naglo razglasili in sprejeli. Srbi in Črnogorci nikdar niso bili smrtni sovražniki; njihove poti so se preprosto razšle. Če danes vprašate Črnogorca o njegovi narodnosti ali jeziku, vam bo najverjetneje odgovoril "Srb" in "srbski" - kljub prizadevanjem države, da bi za temelje nove države postavila črnogorščino in celo črnogorsko Pravoslavno cerkev.
Prestolnica, Podgorica je mesto s 170.000 prebivalci z modernim letališčem. Pot od njega vodi čez osupljivi gorski narodni park Lovčen, čez gozdove, kamnite vasice in ob pečini nad smaragdno zelenim Jadranom. Obiskovalcem se ponuja veličastni razgled na Boko Kotorsko, ki jo imajo mnogi za najlepši evropski fjord (Norvežani bi verjetno temu ugovarjali).
Stopinje časa
Mesto Kotor leži v notranjosti in kot mnoga jadranska mesteca ga je zaznamovala bogata zgodovina ilirskih plemen, Grkov in Rimljanov, Benečanov, Otomanov, najrazličnejših slovanskih plemen in Avstrijcev. Vsak je pustil svoj pečat: v muzejih lahko občudujete antično zgodovino, Benetke začutite v arhitekturi in kuhinji, avstro-ogrsko tradicijo v slaščičarnah na vsakem vogalu. Pršut, rižote in polenta so stalnica, enako priljubljene so palačinke in kremne rezine.
Danes je Kotor, eno najlepših jadranskih mest, izjemno priljubljen med bogatimi Rusi - njihove luksuzne jahte se redno sidrajo v mestnem pristanišču, ob večerih pa lahko njihove lastnike opazujete, kako na palubah srkajo šampanjec in se sladkajo s kaviarjem. Tudi navadni smrtniki lahko dodobra izkusijo ponudbo Kotorja: v mestnih tavernah si privoščite kozarec temnega rdečega vina vranac, občudujte stare palače z gotskimi, baročnimi in renesančnimi pročelji, obiščite pomorski muzej in pravoslavne cerkve. Za večerjo si privoščite katero izmed svežih ribjih jedi ob morju.
Zvezdniki se vračajo
Kotor pogosto opisujejo kot "mali Dubrovnik", vendar je njegovo obzidje s 4,5 kilometra skoraj dvakrat daljše kot v dalmatinskem obalnem mestu. Obzidje se namreč širi na strme pečine vse do razvalin trdnjave svetega Ivana, do katerega vodi 1.350 kamnitih stopnic. Napor se vam izplača, saj vam razgled na zaliv vzame dih.

Stari lastniki ladij, ki so obogateli s svojimi ladjami, so ob obali mesteca Perast v 17. in 18. stoletju zgradili razkošne palače - ni čudnega, da sta si palačo v Perastu kupila tudi hollywoodska zakonca Michael Douglas in Catherine Zeta Jones. V zadnjih letih se vse pogosteje sliši, da je črnogorska obala bolj šik kot Azurna in da postaja novi Monako, novi Porto Cervo - ali pa vsaj nova Costa del Sol. Seveda, tak status je Črna gora nekoč - v tistih najlepših časih - že imela.
Vila Miločer južno od Budve je bila poletna rezidenca jugoslovanske kraljeve družine Karađorđević in pozneje eden od Titovih počitniških domov. Vila je razpadala, dokler je ni skupaj z otokom Sveti Stefan kupila azijska hotelska veriga Amanhotels in danes je na pragu tega, da postane ekskluzivni butični hotel.
Vlaganja v (rožnato) prihodnost
In Sveti Stefan, simbol Črne gore? Nekoč je bila to ena največjih počitniških znamenitosti v Jugoslaviji - fotografije idiličnega otoka so se pojavljale v vseh revijah, Sofia Loren je imela v 50. in 60. letih tu bungalov, luksuzne počitnice je tu preživljala mednarodna estrada, od Liz Taylor in Richarda Burtona do Orsona Wellesa in Kirka Douglasa.

Danes se zvezdniki (in vlagatelji) vračajo. Pomladi je Črno goro obiskala Pamela Anderson, ki namerava tu graditi ekološki hotel. Pripravlja se 300 milijonov evrov vreden projekt, s katerim bi obala dokončno zaživela kot vrhunska svetovljanska destinacija. Vsi stavijo na Črno goro. In očitno vedo, kaj delajo.