Mulholland Drive si je Lynch sprva zamislil kot TV-serijo, nato je iz tega nastal film, zdaj pa mu bo življenjska doba podaljšana v obliki nočnega lokala. Foto:
Mulholland Drive si je Lynch sprva zamislil kot TV-serijo, nato je iz tega nastal film, zdaj pa mu bo življenjska doba podaljšana v obliki nočnega lokala. Foto:

Avtor takih kultnih uspešnic kot Twin Peaks, Modri žamet in Človek slon bo v Parizu namreč odprl Club Silencio, za katerega je navdih poiskal kar v lastnem filmu - za oskarja nominiranem Mulholland Drivu iz leta 2001.

Po pisanju Guradiana naj bi na Rue Montmartre prostor, ki ga bo oblikoval Lynch sam, vključeval koncertno dvorano, restavracijo, knjižnico, kinomatograf in, seveda, bar. Lynchevski je tudi odpiralni čas: od 6.00 zvečer do 6.00 zjutraj.

Club Silencio, ki ga je navdahnilo ključno prizorišče iz Lynchevega enigmatičnega in čutnega filma in bo poln Lynchevega avtorskega notranjega dekorja, se bo odprl v francoski prestolnici septembra. "Všeč mi je, kako arhitektura in oblikovanje ustvarjata razpoloženje," je pojasnil Lynch za New York Times.
Klub že, kje pa so filmi?
Psihološki triler Mulholland Drive, ki ga imajo kritiki za eno večjih Lynchevih mojstrovin, pripoveduje zgodbo mlade hollywoodske starlete (Naomi Watts) in fatalne ženske, ki je izgubila spomin (Laura Harring). Njuno popotovanje ju popelje za rdeče žametne zavese "Cluba Silencio", kjer jima zagotovijo, da se bo pojasnila vrsta skrivnosti, od pomena modrega ključa, do tega, kje se nahaja teta Ruth.
A naj se ideja Mulholland Drive kluba sliši še tako intrigantno, mnogi ob novici stokajo, da bi namesto lokala raje spet videli kak nov Lynchev film. "Nočni klubi, glasbeni spoti, koncertni filmi, umetniški projekti, glasba in slastna kava, to je vse krasno. A pet let je že od Inland Empirja. Hočem, ne potrebujem, nov film Davida Lyncha. In potem ga moram gledati v kinu v Clubu Silencio," piše spletna stran IFC.
Indie Wire pa ob novici objavlja svoj članek z naslovom "5 stvari, za katere bi raje videli, da jih počne David Lynch, kot pa da odpira svoj Mulholland Drive klub". In ne, nobena od teh stvari ni prijazna.

Za tiste, ki ste že pozabili na prizor v Clubu Silencio, pa je spodaj odlomek Mulholland Driva.
K. S.