Hrvaško je lani obiskalo 12,3 milijona turistov oz. pet odstotkov več kot v letu 2011, ki so opravili 70,3 milijona prenočitev. Foto: BoBo
Hrvaško je lani obiskalo 12,3 milijona turistov oz. pet odstotkov več kot v letu 2011, ki so opravili 70,3 milijona prenočitev. Foto: BoBo

Hrvaško je lani obiskalo 1,15 milijona slovenskih turistov, kar je približno 32.000 oz. tri odstotke manj kot leta 2011. Ustvarili so 7,4 milijona prenočitev, kar je približno 28.000 nočitev oz. 0,4 odstotka več kot v predhodnem letu.

Slovenci so tako po številu obiskov kot prenočitev sledili Nemcem, ki so najpogostejši obiskovalci Hrvaške, iz Nemčije je našo sosedo obiskalo nekaj manj kot dva milijona turistov, ki so ustvarili nekaj manj kot 15 milijonov prenočitev, obe številki pa na letni ravni predstavljata 13-odstotno rast. Nemcem in Slovencem so po obisku sledili Avstrijci, Italijani, Čehi, Poljaki in Slovaki, po številu prenočitev pa so Nemcem in Slovencem sledili Avstrijci, Čehi, Italijani, Slovaki in Nizozemci.

Razen Italijanov, katerih obiski in prenočitve so se na letni ravni znižali po šest odstotkov, so vsi drugi omenjeni turisti lani prišli na Hrvaško v večjem številu, ustvarili pa so tudi več prenočitev. Tudi domačih turistov je bilo za nekaj več kot tri odstotke manj kot v letu prej, ustvarili pa so skoraj za dva odstotka manj nočitev.

Prihodki niso sledili smernicam
Čeprav je bilo lani tujih turistov in njihovih prenočitev na Hrvaškem za 6,4 oz. 7,4 odstotka več kot v letu 2011, zvišanje prihodkov od turizma ni sledilo tem smernicam in je bilo približno za polovico manjše. Prihodki od turizma so v prvih devetih mesecih lani namreč znašali 6,27 milijarde evrov, kar je 3,3 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2011. Sicer pa minister pričakuje, da se bodo lanski prihodki po obračunu treh zadnjih mesecev povzpeli na sedem milijard evrov, potem ko so leta 2011 znašali 6,7 milijarde evrov.

Kot je poudaril minister za turizem Veljko Ostojić, pa turistični promet v letu 2012 kaže, da je bila Hrvaška lani "turistična zmagovalka Sredozemlja", pred Ciprom, Španijo, Slovenijo in Turčijo.