Tokio je najdražje mesto na svetu. Foto: Reuters
Tokio je najdražje mesto na svetu. Foto: Reuters

Na lestvici najdražjih mest, ki so ga pripravili v Economist Intelligence Unitu, je Tokio s prvega mesta izrinil Zürich, še vedno pa velja, da je najdražje bivanje v Švici in na Japonskem. Zürich je s prvega mesta zdrsnil na sedmo, prav tako pa je nekaj mest izgubila Ženeva. Razlog za spust po lestvici je padec vrednosti švicarskega franka.

Na drugi strani pa je močna avstralska valuta prispevala k temu, da sta se Melbourne in Sydney uvrstila višje na lestvici kot lani. "Pred desetimi leti ni bilo nobenega avstralskega mesta med najdražjih 50," je za Guardian komentiral avtor raziskave Jon Copestake. "Obiskovalci bodo brez dvoma občutili razliko in domačini bodo brez dvoma občutili dvig cen," je še dodal.

Raziskavo o višini življenjskih stroškov so pripravili s primerjavo cen več sto izdelkov in storitev, vključujoč hrano, izdelke za osebno higieno, najemnino in prevoz v 131 mestih. Najvišji stroški življenja so v nekaterih avstralskih, evropskih in japonskih mestih, natančen seznam najdete spodaj. Med prvih dvajset najdražjih mest se zanimivo ni uvrstilo nobeno ameriško mesto.

1. Tokio, Japonska
2. Osaka, Japonska
3. Sydney, Avstralija
4. (izenačeno) Oslo, Norveška
4. (izenačeno) Melbourne, Avstralija
6. Singapur, Singapur
7. Zürich, Švica
8. Pariz, Francija
9. Caracas, Venezuela
10. Ženeva, Švica