Mestni svetnik računa, da bodo ukrepi del spremenjene stanovanjske zakonodaje, ki se je bodo v Franciji lotili to jesen. Foto: Reuters
Mestni svetnik računa, da bodo ukrepi del spremenjene stanovanjske zakonodaje, ki se je bodo v Franciji lotili to jesen. Foto: Reuters

Brossat je napovedal predlog, s katerim bi mesto prepovedalo kratkotrajno oddajo stanovanj prek spletnih platform, kot je Airbnb. Prizadeval si bo tudi za prepoved nakupa sekundarnega stanovanja v Parizu. Takšni ukrepi so po njegovem mnenju potrebni, če želijo preprečiti, da bi Pariz postal "muzej na prostem".

"V enem od štirih nastanitvenih objektov ne stanujejo več Parižani," je dejal Brossat, ki bo po pričakovanjih prihodnje leto v imenu komunistične stranke kandidiral na evropskih parlamentarnih volitvah.

V francoski prestolnici je sicer okoli 60.000 stanovanj, zato mesto predstavlja enega največjih trgov za ponudnike, kot je Airbnb.

"Ali želimo, da Pariz postane igrišče za milijarderje?"
"Ali želimo, da je Pariz mesto, ki si ga lahko privošči srednji sloj, ali želimo postati igrišče, kjer se lahko igrajo savdski in ameriški milijarderji,
" Brossata še povzema AFP.

Kratkotrajne oddaje stanovanj turistom želi mestni svetnik preprečiti v prvih štirih četrtih Pariza, kjer domujejo nekatere izmed največjih znamenitosti, tudi katedrala Notre-Dame in muzej Louvre.

Brossat je opozoril, da bodo brez ukrepanja domačini izginili iz Pariza. Obeta se padec števila prebivalcev, trgovine s hrano pa se bodo spremenile v butike z oblačili ali spominki, je poudaril.

Nad Airbnb že z nekaterimi ukrepi
Administracija pariške županje Anne Hidalgo se je sicer platforme Airbnb že lotila z nekaterimi ukrepi. Med drugim se morajo ponudniki stanovanj prijaviti mestnim organom, stanovanje pa lahko oddajajo največ 120 noči na leto.

Pariz je z globami, ki so jih izrekli kršilcem, od začetka letošnjega leta do 15. avgusta zbral 1,38 milijona evrov, medtem ko se je v mestni proračun na ta račun v celotnem lanskem letu nateklo 1,3 milijona evrov, še poroča AFP.