Švica je precej prepričljivo zavzela sam vrh seznama. Foto: EPA
Švica je precej prepričljivo zavzela sam vrh seznama. Foto: EPA
Seznam v celoti. Foto: EIU

Po raziskavi možganskega trusta Economist Intelligence Unit (EIU) je Slovenija pristala na 32. mestu, mesto za Portugalsko in mesto pred Poljsko. Avstrija je na 13. mestu, Italija na 21. mestu, Hrvaška pa na 46. - istem kot Madžarska.
EIU, sestrska družba Economista, je skušala izmeriti, kako dobro bodo države v naslednjih letih svojemu prebivalstvu zagotovile zdravo, varno in lagodno življenje. V Švici rojeni ljudje so, sodeč po rezultatih, navadno najsrečnejši in imajo najboljšo kakovost življenja v smislu finančne situacije, zdravja in zaupanja vrednih javnih institucij.
V peterici so še kar tri skandinavske države (Norveška, Švedska, Danska). Zanimivo je, da so ZDA šele na 16. mestu, pri tem, da so bile leta 1988 na 1.
Le ena članica evroobmočja v deseterici
Seznam povezuje rezultate raziskav subjektivnega zadovoljstva z življenjem - kako srečni ljudje pravijo, da so - z objektivnimi determinantami kakovosti življenja med državami. Eden najpomembnejših dejavnikov je bogastvo, so pa upoštevali tudi druge dejavnike (kriminal, zaupanje v javne institucije in zdravje).
Skupno indeks upošteva 11 indikatorjev, med njimi so fiksni dejavniki (geografija), dejavniki, ki se čez čas počasi spreminjajo (demografija), družbene in kulturne karakteristike ter stanje svetovnega gospodarstva.
Indeks je ob tem upošteval tudi predvideni dohodek na prebivalca leta 2030, ko bodo otroci, rojeni leta 2013, odrasli. Prvi deseterici dominirajo majhna gospodarstva in polovica prve deseterice so evropske države, pri tem pa je le ena država (Nizozemska) članica evroobmočja. Jug Evrope, prežet z gospodarsko krizo (Grčija, Portugalska in Španija), se je uvrstil nižje, čeprav jim je v korist ugodno podnebje.