Pred Hišo Stare trte na Lentu v Mariboru vsako leto slovesno opravijo tradicionalni rez Stare trte. Foto: BoBo
Pred Hišo Stare trte na Lentu v Mariboru vsako leto slovesno opravijo tradicionalni rez Stare trte. Foto: BoBo

Ob obletnici odprtja so pripravili razstavo, zaživela pa je tudi spletna stran staratrta.si.

Leta 2005 je mariborska občina od Term Maribor odkupila spodnji del objekta, v katerem je danes Hiša Stare trte. Desetletje zaprta gostilna, v kateri so zastajale fekalije in vlaga, je bila potrebna temeljite prenove, ki so ji stanovalci nad njo sprva nasprotovali, a so dela vendarle stekla. V letu 2007 je tako mesto dobilo osrednjo turistično znamenitost, ki jo je do zdaj obiskalo več kot pol milijona ljudi.

Stavba, ob kateri raste najstarejša trta na svetu, je bila v 13. stoletju sestavni del mariborskega obrambnega zidu, v 16. so prizidali notranje prostore in ob njej zasadili trto. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je bila ob gradnji jezu v Melju za hidroelektrarno v Zlatoličju že skoraj določena za rušitev.

"Ko so leta 1968 razpravljali, da se bo gladina Drave dvignila in da bo poplavilo vse tukaj, so razmišljali tudi o rušenju severne strani hiš na Vojašniški ulici. Torej, tudi ta hiša, ob kateri raste trta in trta z njo, bi padla," je lani povedal mestni viničar Stane Kocutar.

Osrednjo mariborsko turistično znamenitost na Lentu letno obišče 50.000 obiskovalcev. V njej pa se vrstijo številni vinsko-kulinarični dogodki, ponuja pa tudi izjemno zbirko štajerskih vin in je odprta vse dni v letu.

Hiša stare trte ima že 10 let odprta vrata
Hiša stare trte ima že 10 let odprta vrata