Bajkalsko jezero letno obišče več kot pol milijona turistov. Foto: Reuters
Bajkalsko jezero letno obišče več kot pol milijona turistov. Foto: Reuters

Jezero pa je zlasti za turiste iz Kitajske v zadnjih letih zanimivo tudi pozimi, ko se temperatura spusti do minus 40 stopinj Celzija in gladina za več mesecev zamrzne.

Prizori z veselimi kitajskimi turisti, ki se po zaledenelem Bajkalskem jezeru kar s kovčki odpravijo do najbližjega vozila na zračni blazini, ki jih bo odpeljalo na Olhon, največji otok na jezeru, v teh dneh niso redki. Najgloblje sladkovodno jezero na svetu, ki je dolgo več kot 600 kilometrov, s svojo lepoto očara večino obiskovalcev.

V vaseh na Olhonu so turistov veseli. Evropskih je v zadnjih letih manj, kitajskih več. "Lepo je. Bajkalsko jezero in Olhon sta nam zelo všeč, saj je tu veliko snega," je bil navdušen eden izmed kitajskih turistov.

Na Olhonu živi kakšnih 1.600 ljudi. Večino leta je mogoče do otoka priti le z ladjo, pozimi, ko se na jezeru naredi dovolj debel led, pa se prebivalci in turisti nanj odpravijo tudi z avtomobili.

"Na otoku živimo zelo samostojno. Težko pa je, če mora kdo nujno oditi na kopno, denimo če je bolan. Lahko ga prepeljemo z vozilom na zračni blazini," opisuje življenja na otoku eden izmed prebivalcev.
D. S., Vlasta Jeseničnik, TV Slovenija