Foto: Gorenjski muzej
Foto: Gorenjski muzej

Na Gorenjskem delujoči muzeji so se zato lotili projekta Neverjetne gore, v okviru katerega pripravljajo vrsto razstav in dogodkov o gorah ter vzpostavitev Gorenjske muzejsko-planinske transverzale. Prvo razstavo v tem nizu odpirajo že drevi v Gorenjskem muzeju v Kranju, posvečena pa je 40. obletnici prvega slovenskega vzpona na Mount Everest.

40-letnica prvega vzpona Slovencev na Everest

Poklon vzponu izpred štirih desetletij
Ob pomembnem jubileju za slovenski alpinizem so v Slovenskem planinskem muzeju že v ponedeljek pripravili posebno slovesnost in razstavo predmetov alpinistov, ki so se podali na streho sveta. Temu jubileju pa se poklanja tudi Gorenjski muzej, ki v gradu Khislstein odpira torej fotografsko razstavo Everest 1979–2019, 40 let prvega slovenskega vzpona na vrh sveta.

Kako se ogniti vzniku instantnega planinskega raja
Slovenski planinski muzej pa je seveda tisti, ki se ukvarja posebej z gorami in ki bo v okviru projekta Neverjetne gore v petek odprl razstavo Planinski raj. Kot je povedala direktorica Gornjesavskega muzeja Jesenice, pod okrilje katerega spada muzej v Mojstrani, Irena Lačen Benedičič, bodo na razstavi predstavili in izpostavili planinski raj, kakršen je bil nekoč, in kam drvimo danes – v instanten planinski raj.

Foto: Gorenjski muzej
Foto: Gorenjski muzej

Čebele, planine in smuka
V soboto bo Loški muzej na Loškem gradu odprl razstavo Lubnik – gora velikanov, Čebelarski muzej v Radovljici bo na svetovni dan čebel, 20. maja, odprl razstavo Kranjska sivka je naša kulturna dediščina, Medobčinski muzej Kamnik na gradu Zaprice 22. maja odpira razstavo Na planincah luštno bit', Tržiški muzej pa bo 23. maja odprl razstavo Smuk.

Da se ne skrene s poti ...
Projekt je pospremila tudi izdaja vodnika, ki vodi od hriba do hriba, vmes pa pohodniki obiščejo tudi muzeje. V muzejih in na hribih bodo v knjižnico odtisnili žig. V sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije bodo nagradili tiste, ki bodo v enem letu prehodili Gorenjsko muzejsko-planinsko transverzalo, pa tudi tiste, ki bodo obiskali vseh šest muzejev. V muzeje bodo nove obiskovalce privabile tudi t. i. naloge geolova (GeoCaching), ki jih bodo iskalci reševali v muzeju in na hišni gori muzeja.

Potek sveže vzpostavljene transverzale
Kot omenjeno, je bila v okviru projekta Neverjetne gore vzpostavljena torej muzejsko-planinska transverzala, ki obiskovalce čez hribe vodi od muzeja do muzeja. "Začnemo v Slovenskem planinskem muzeju in se povzpnemo na Dovško babo, potem pa nadaljujemo proti vzhodu in zaključimo čez kranjski Jošt na loškem Lubniku in v Loškem muzeju," pojasnjuje snovalka transverzale Jelena Justin iz Gorenjskega muzeja Kranj.