Oaza miru sredi velemestne džungle. Foto:
Oaza miru sredi velemestne džungle. Foto:
Chateau Marmont
Chateau Marmont
Stene so debele, zato si gostje lahko dajo duška na zasebnih zabavah.
Led Zeppelin v Chateauju Marmont
Led Zeppelin so se nekoč s svojimi harleyji vozili kar po hotelski recepciji. Gostje so se izjemno zabavali, lastniki hotela pa malo manj, saj so rockerji povzročili nekaj škode. Anthony Kiedis, pevec Red Hot Chili Peppersov, je tam posnel vokale za album By the Way.
Chateau Marmont
S strehe legendarnega hotela se odpira pogled na utripajoče luči Mesta angelov.

To je kraj, kjer ste resnično lahko to, kar ste, in edini veličastni hotel, v katerem se lahko počutite kot doma.

A. A. Homes
Chateau Marmont
Če boste imeli srečo in doživeli Marmont, boste morda ob bazenu poležavali v družbi Lindsay Lohan ali Paris Hilton.

Ugledni losangeleški hotel Chateau Marmont na bulevarju Sunset 8821 v Hollywoodu so zgradili leta 1929 po vzoru Chateauja Amboise v dolini Loare v Franciji. Gre za popoln posnetek zgradbe iz 18. stoletja z veličastnimi stebri, po katerih se ovija bršljan. Je sploh treba omeniti bazen s pripadajočimi ležalniki, na katerih svoja popolna telesa razkazujejo zvezdnice z velikanskimi črnimi očali? Recepcija iz temnega lesa s izbočenim stropom v gotskem slogu je kar malce strašljiva, tamkajšnja intimna in tiha restavracija pa je idealno pribežališče iz losangeleške betonske džungle.

Kjer diši po zlati dobi Hollywooda …
Hotelske sobe in apartmaji v »gradu na hribu« so razkošni, opremljeni v slogu hollywoodske zlate dobe, vsak je drugačen od drugega, tako po velikosti kot po slogu. Vsak od petičnih gostov ima svojega najljubšega. Večina apartmajev ima lastno kuhinjo, dnevno sobo, jedilnico, balkon ali zasebno teraso. Stene so debele, tako da v sobah gostje lahko nemoteno prirejajo bolj ali manj bučne zabave.

V Chateauju Marmont je 63 sob, apartmajev, bungalovov in vrtnih hišic, cene za prenočitev pa se gibljejo od okrog 300 ameriških zelencev naprej. Za podstrešni apartma je treba seči precej globlje v žep – prenočitev v tistem z eno spalnico stane okrog 1.700 dolarjev (za dve spalnici pa 3.000), a v ceno je vključen tudi panoramski razgled na utripajoče luči Los Angelesa.

Hotel je postal kmalu po odprtju zbirališče slavnih in bogatih, bil je prizorišče mnogih zanimivih dogodkov v življenjih rockovskih zvezdnikov in hollywoodskih igralcev, saj ponuja luksuzno nastanitev v srcu sveta zabave in predvsem – zasebnost. Kot je zapisano na uradni spletni strani hotela, tam lahko »za sabo pustimo svoje življenje in postanemo to, kdor si želimo biti«. Ekscentrični hotel, omenjen in posnet v številnih filmih, se je znašel na mnogih »zvezdniških zemljevidih« Los Angelesa.

Prizorišče »osme smrti« Jima Morrisona
Čigavi duhovi torej »strašijo« po Marmontu? Neki gostji naj bi se eden od njih nekoč prikradel kar v posteljo … Seznam zvezdnikov, ki so tam doživljali najbolj divje trenutke svojega življenja, je neverjetno dolg. Leta 1982 je v enem od tamkajšnjih bungalovov igralec John Belushi umrl zaradi prevelikega odmerka mamil in hotel je zaradi medijsko odmevne tragedije postal znan tudi širši javnosti. Jim Morrison, legendarni pevec Doorsov, je med eno svojih pijanskih orgij tam »porabil osmo od svojih devetih življenj«, ko je padel skozi okno. James Dean je skozi okno v hotel dobesedno skočil na avdicijo za Upornika brez razloga. Tam je tudi spoznal Natalie Wood. Modni fotograf Helmut Newton je tam umrl v prometni nesreči – z avtom se je zaletel ravno v zid na dovozu hotela. Tam je leta 1956 po hudi prometni nesreči okreval Montgomery Clift, bungalov je zanj najela Elizabeth Taylor.

V Marmontu so se redno pojavljali Errol Flynn, Bob Dylan, Clark Gable, Paul Newman, John Lennon z Yoko Ono, Marilyn Monroe, Boris Karloff, Carole Lombard, Mick Jagger, Ringo Starr, Jean Harlow, Sidney Poitier, Dustin Hoffman, William Holden, Jessica Lange in Greta Garbo, ki je hotel oboževala tudi zato, ker so na njenem oknu prepevale ptice.

Trenutni lastnik in upravnik hotela je zvezdniški hotelir Andre Balazs (to naj bi bil tudi spremljevalec Ume Thurman), ki ima v lasti 10 prestižnih hotelov po ZDA – poleg Los Angelesa se njegove luksuzne zgradbe nahajajo še v New Yorku in Miamiju. Med preostalimi hoteli sta najbolj znana newyorški Mercer in miamijski Raleigh.

Na koktajl z Johnnyjem Deppom
To, da je hotel že malce »v letih«, in njegova ekscentrična in bogata zgodovina z obilico patine mu dajejo prav poseben šarm, zato je tudi danes priljubljen pri zvezdnikih – pa tudi zato, ker je precej neznan in nedostopen ljudem, ki jih obožujejo. Njihovi redni zvezdniški gostje so Leonardo DiCaprio, Keanu Reeves, Elijah Wood, Jude Law, Matt Dillon, Ellen DeGeneres, Courtney Love, da Lindsay Lohan, ki se je tja za nekaj časa kar preselila, niti ne omenjamo. V tamkajšnjem luksuznem podstrešnem apartmaju si je zatočišče večkrat poiskal Robert De Niro, v recepciji včasih lahko vidite Stinga , ki se igra s klavirskimi tipkami. Hotel je še vedno idealno zatočišče za skrivne ljubimce. Sandra Bullock je nekoč izjavila, da je ne čudi, da se tam sestajajo »prepovedani« ljubimci, saj je ozračje nabito z zanimivo zgodovino – ljudje so tam od nekdaj počeli stvari, ki jih ne bi smeli.

V hotelu je razvpiti Bar Marmont, eden najbolj vročih nočnih lokalov v Mestu angelov. Tam bodo morda čisto blizu vas koktejle srkali Johnny Depp, Winona Ryder ali Leonardo DiCaprio. Tudi Justin Timberlake in Cameron Diaz redno zahajata tja. V "zvezdniškem" hotelu je nemogoče dobiti prosto sobo celo za leto vnaprej. No, če si navaden smrtnik, saj se da najverjetneje s »pravim« zvenečim imenom kaj ukreniti.

Če vam bo uspelo prihraniti čedno vsoto denarja in če imate dobre »zveze«, boste morda nekoč prenočili v tem hollywoodskem spomeniku, zato napotki, kako do tja: hotel stoji tik nad severno stranjo Sunset Stripa, zahodno od bulevarja Crescent Heights. Od križišča Hollywooda in ulice Vine pojdite po njej dve ulici južno proti bulevarju Sunset, zavijte desno, nato pa par kilometrov proti zahodu, mimo bulevarja Crescent Heights. Na desni (severni) strani boste zagledali Chateau v vsej svoji veličastnosti. Pa obilo užitkov in bližnjih srečanj z zvezdniki!

A. K.

To je kraj, kjer ste resnično lahko to, kar ste, in edini veličastni hotel, v katerem se lahko počutite kot doma.

A. A. Homes