Sloviti Space Needle na leto obišče osem milijonov ljudi. Foto: EPA
Sloviti Space Needle na leto obišče osem milijonov ljudi. Foto: EPA
Tovarna letal Boeing
Mesto je bilo nekoč povsem odvisno od letalske industrije. Foto: EPA

S pol milijona prebivalci je največje mesto v zvezni državi Washington oziroma na območju med San Franciscom v Kaliforniji in Vancouvrom v Kanadi.

Ustanovljen je bil šele sredi 19. stoletja, ko so sem preko Skalnega gorovja prišli prvi beli priseljenci. Skromna naselbina je sprva životarila. Glavna dejavnost je bila lesna industrija. Zaradi prevlade moških prebivalcev je na primer eden od ustanoviteljev mesta z Vzhodne obale pripeljal kar 57 nevest. Hiter razvoj ob koncu 19. stoletja je mestu prinesla zlata mrzlica. Takrat je bil Seattle za zlatokope izhodišče za pot proti severu k rudnikom zlata na zahodu Kanade in na Aljaski.

Leta 1916 je v severnih predmestjih William Boeing ustanovil tovarno letal. V šestdesetih letih je bilo mesto gospodarsko povsem odvisno od letalske industrije, saj je bila v njej neposredno ali posredno zaposlena kar četrina aktivnih prebivalcev. V Seattlu je tudi sedež podjetja Microsoft, enega najpomembnejših svetovnih proizvajalcev računalniške programske opreme. Sodobno zasnovo mestnega središča (Downtown) je vzpodbudila svetovna razstava leta 1962. Omeniti je treba tudi uspešno podjetje Starbucks, ki upravlja sodobne kavarne v velikih mestih po celem svetu.

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je zaslovela seattleska skupina Nirvana, ki je postala sinonim za glasbeno zvrst grunge. Nirvana in ostale grunge skupine so prinesle slavo mestu na pacifiškem severovzhodu ZDA, kjer je pokopan tudi legendarni kitarist Jimi Hendrix.