Cinque Terre ponuja popolno poletno sliko ‒ barvite hiške, stisnjene v skalo, pod njimi pa morje, v katerem odsevajo sončni žarki. A resnica je vse prej kot takšna - domačini imajo že vrh glave ne le množice turistov, ki oblegajo ta košček obale, ampak tudi njihovega brezvestnega vedenja in neprimerne opreme.

Zato je vodstvo narodnega parka sprožilo kampanjo, s katero vse turiste opozarjajo, da bodo kaznovani, če se na raziskovanje ne bodo podali primerno obuti, kar pomeni, da so prepovedani sandali, natikači in japonke. Vsi, ki prepovedi ne bodo spoštovali, bodo lahko kaznovani z od 50 do 2.500 evrov kazni. Gorski reševalci so namreč naveličani stalnega reševanja obiskovalcev, ki jih zamikajo strme poti med morjem in hiškami in raziskujejo zunaj utrjenih stez.

Veliko enodnevnih gostov

Domačini turistom še polagajo na srce, naj se med obiskom ligurijske obale podajajo le na poti, ki zanje niso pretežke, in da naj imajo poleti v torbi obvezno tudi pokrivalo, sončno kremo, primerno obutev, nekaj hrane in vode. "Nekatere poti so zelo zahtevne, že skoraj podobne gorskim vzponom," je dejal direktor parka Patrizio Scarpellini.

V Cinque Terru, ki je uvrščen tudi na Unescov seznam kulturne dediščine, med aprilom in oktobrom letos pričakujejo kar 750.000 turistov, kar je okoli 200.000 več kot lani, piše CNN. Velika večina so enodnevni obiskovalci z ladij križark. Zaradi navala ljudi tudi to območje po beneškem zgledu razmišlja o uvedbi turistične takse.