Treviso je s svojimi kanali prijetna, mirnejša alternativa Benetkam. Foto: MMC RTV SLO/Anja Sajovic
Treviso je s svojimi kanali prijetna, mirnejša alternativa Benetkam. Foto: MMC RTV SLO/Anja Sajovic

Splača se vam namreč odkriti v živo, zakaj namesto v Pariz odpotujete raje v Marseille in zakaj namesto vožnje po beneških kanalih raje izberete Treviso in se tam posladkate z njihovim božanskim tiramisujem.
Nacionalne in kulturne prestolnice Evrope kot Benetke, Bruselj, Barcelona, Pariz, Praga in, recimo, Dubrovnik, so sicer velike in privlačne, a tudi malce "passé". Res, da še vedno množično privlačijo turiste, a radovednejši popotniki iščejo bolj alternativne, novejše kraje.
Nepozaben oddih
Na evropskem zemljevidu mest, ki jih je absolutno treba videti, so se po nedavnih strokovnih ocenah novinarske ekipe časnika Financial Times znašla taka mesta, kot so Treviso, Antwerpen, Gijon, Marseille, Češky Krumlov in Zadar.
Kje torej v omenjenih krajih posedeti, kaj početi, kaj pojesti in popiti? Že znanim kategorijam so pri Financial Timesu dodali dovolj zanimivih podrobnosti in informacij, da bi spodbudili domišljijo ne le bolj izbirčnih, ampak tudi tistih turistov, ki iščejo "oddih, ki se ga bodo spominjali vse življenje".

Antwerpen - arhitektura in muzeji: Namesto v Bruselj se podajte v Antwerpen. Sodoben obraz mesta na reki Schelde, v katerem se mešajo barok in art deco, se najbolje prepozna prek njegovih pročelij, katerih avtorji so taki sloviti arhitekti, kot so Rogers, Stirk, Harbour + Part-ners in Neutelings Riedijk. Izkušnjo nadgradite z obiskom katerega izmed muzejev sodobne umetnosti (tu sta muzej moderne umjetnosti M HKA in MoMu, mestni muzej mode). Klubska scena Antwerpna najbolj slovi po krajih, kot so Café d’Anvers, ki se nahaja v enem od skladišč rdeče četrti, najbolje pa se boste zabavali, če preživite popoldne ob opazovanju klientele v tamkajšnjih kavarnicah. Foto: Worldpress
Zadar - trendovski, ob izvrstni kulinariki: Zadar vam lahko ponudi precej več od rimskih ruševin, cerkva in češnjevih vinjakov, je že lani ugotavljala revija OK!. Tistim, ki iščejo konec tedna ali minioddih, je treba namesto Dubrovnika priporočiti Zadar. Vsekakor ne zamudite tradicionalnega sprehoda po Kalelargu ali vzdolž obale (bar Brazil je pravi karj za uživanje ob sončnem zahodu, medtem ko je lokal Borgo v Varoši eden od priljubljenih shajališč za kavo), odlično lokalno kulinariko (sardele, pršut, paški sir in druge dalmatinske jedi) pa pokušajte, denimo, v konobi Na po ure. Prijazne domačine boste verjetno srečali tudi na manifestaciji Gastrosmokva, medtem ko vas bo v Stomorici pričakala prava mreža barov in restavracij. Foto: MMC RTV SLO
Treviso - izvirni tiramisu in moda: Pozabite Benetke, ker vas Treviso popelje v popolnoma drug svet. Tu vas ne bodo zgolj 'tolerirali', saj vam s pijačo in brezplačnimi grisini postrežejo še topel nasmešek. Rojstno mesto Luciana Benettona se po videzu pravzaprav ne loči toliko od slavnejšega bližnjega mesta ob beneški laguni - lepe stavbe z balkončki gledajo na kanale, zvoniki srednjeveških cerkva segajo nad rdečimi terracotta strehami, tlakovane piazze pa polnijo mizice kavarnic. V nasprotju z Benetkami se boste tu izognili pouličnim bitkam s hordami turistov. In ko ste že v enem od modnih središč Italije, obiščite še butike na Via Calmaggiore, spotoma pa se sprehodite vzdolž slikovitega kanala Buranelli ali mimo starih vil in srednjeveškega mestnega obzidja. V Trevisu morate tudi obvezno poskusiti svetovno priljubljeno sladico tiramisu. Enega boljših tiramisujev, pripravljenega po izvirnem receptu, lahko poskusite v pasticceriji ob železniški postaji. Foto: MMC RTV SLO/Anja Sajovic
Gijon - popolna sprostitev: Ko opravite z nakupovanjem v največjem mestu španske pokrajine Asturije, sprostite telo in dušo v enem izmed lokalov, medtem ko pokušate asturijske tapase. Rimska zgodovina, muzeji, skulpture in spektakularna arhitektura ustvarjajo Gijon kot zanimivo alternativo Barceloni, mesto, znano po talasoterapiji, pa bi vas znal osvojiti tudi s svojo promenado vzdolž plaže San Lorenzo ali z uličicami Cimadevillea v slikovitem starem mestnem jedru. Poskusite dim sum iz školjk, ali krokete morskega ježka, ali pa tipične asturijske specialitete, kot je sušeno srnino meso s kozjim sirom, ali pa rezine govedine s sirom Afuega’l Pitu. Foto: EPA
Češky Krumlov - superpivo: Renesančna arhitektura, umetniške galerije in avtentične češke restavracije so zasenčile tudi zlato Prago. Popoldne je lepo preživeti ob stikanju po starinarnicah, če pa se povzpnete v grajski vrt, se vam od tam ponuja pogled na mesto in razumeli boste, zakaj se je Egon Schiele, avstrijsko-madžarski slikar, tu odločil preživeti 10 let (zbirko njegovih slik si lahko ogledate v umetniškem centru Egona Schieleja). V mestu, 120 kilometrov oddaljenem od Prage, je vsekakor treba poskusiti tudi slavno češko pivo v 500 let stari pivovarni Eggenberg.
Marseille - džez v starem pristanišču: Zavrzite vse predsodke o nevarnem mestu in namesto v Pariz pojdite raje v Marseille. V to obmorsko mesto se zlahka zaljubite. O tem se boste najbolje prepričali, če se v poznem popoldnevu sprehodite do starega pristanišča (Vieux Port) ali če popijete kavo ob stari ribarnici. Mesto je s svojo mrežo uličic Le Panier na gričku za pristaniščem kot ustvarjeno za sprehode. Povzpnete se lahko tudi na La Montee des Accoules. Nujno morate obiskati katedralo Notre Dame de la Garde, znano po ljudskih izjavah o ljubezni do morja, ki prekrivajo njene stene. Tisti, ki jim uspe dobiti mizo v La Caravelle, baru v starem pristanišču, pa lahko uživajo ob fantastičnem džezu.