Zadnji podatki Svetovne turistične organizacije (UNWTO) kažejo, da je v prvem letošnjem polletju število mednarodnih turističnih prihodov upadlo za 65 odstotkov. Izgubljenih je bilo okoli 460 milijard dolarjev prihodka. Foto: BoBo
Zadnji podatki Svetovne turistične organizacije (UNWTO) kažejo, da je v prvem letošnjem polletju število mednarodnih turističnih prihodov upadlo za 65 odstotkov. Izgubljenih je bilo okoli 460 milijard dolarjev prihodka. Foto: BoBo

UNWTO ocenjuje, da bo covid-19 krojil razmere tudi v preostanku leta, in za letos pričakuje okoli 70-odstotni upad mednarodnih prihodov. V letu 2021 se bo trend obrnil v rast, če bodo odpravljene omejitve za potovanja, če bo na voljo cepivo ali zdravilo in če se z vsem tem povrne zaupanje turistov. Še vedno pa UNWTO ocenjuje, da bo vrnitev na raven iz leta 2019 lahko trajal do štiri leta.

"Upamo, da bodo gostje potovali še več"
Ocene Slovenske turistične organizacije (STO) za Slovenijo za letos podobno govorijo o 70-odstotnem padcu prihodov tujih gostov. V celoti pa bo, zahvaljujoč povečanemu obisku domačih turistov, panoga utrpela predvidoma 50-odstotni izpad.

Turizem je med panogami, ki so vpliv pandemije bolezni novega koronavirusa začutile prve, in bo predvidoma okreval najpočasneje. Foto: Reuters
Turizem je med panogami, ki so vpliv pandemije bolezni novega koronavirusa začutile prve, in bo predvidoma okreval najpočasneje. Foto: Reuters

Predsednik Turistične gostinske zbornice Slovenije (TGZS) Fedja Pobegajlo letošnje leto ocenjuje kot žalostno, a ostaja optimističen. "Verjamemo, da bodo ti negotovi in težki časi minili ter se bodo gostje vrnili, celo upamo, da bodo takrat potovali še več," je pojasnil.
Pri tem bo Sloveniji v prihodnje zelo v pomoč že dobro uveljavljena zelena shema slovenskega turizma. "Trajnostne, nemnožične in zdrave vsebine bodo namreč vedno pomembnejši motiv turističnega obiska," je dejal.

Podobno pozitivno v prihodnost zre predsednik Turistične zveze Slovenije (TZS) Pavle Hevka. "Če gledamo strogo s finančnega vidika, letošnje leto za slovenski turizem ni bilo tako uspešno kot pretekla leta, ko smo, predvsem po zaslugi tujih turistov in razmaha množičnega turizma, dosegali svojevrstne rekorde. Smo se pa zato zagotovo veliko naučili," je podčrtal.

Poletna turistična sezona še zdaleč ni bila tako katastrofalna, kot so se v panogi bali na začetku, je spomnil Hevka. Pri tem je podčrtal vladni ukrep turističnih bonov ter prilagodljivost ponudnikov.

Slovenski turizem bo tudi v prihodnje temeljil predvsem na domačih gostih, priljubljene destinacije pa bodo bolj na podeželju, kjer bo v ospredju aktivni oddih, je prepričan Hevka. "Za uspešen turizem v prihodnje bo treba znati čim bolj zlesti pod kožo slovenskemu gostu," je poudaril.

Tujce bo medtem nazaj k nam privabilo dejstvo, da je Slovenija zelena, varna in gostoljubna destinacija, je menil sogovornik. Ne nazadnje so Slovenijo kot privlačno destinacijo za potovanja po covidu-19 omenili Conde Nast Traveler, Forbes in organizacija Evropske destinacije odličnosti. "Boljše popotnice za optimizem glede turistične sezone 2021 si ne bi mogli želeti," je sklenil Hevka.

Turisti na letališču v Palma de Mallorci. Foto: Reuters
Turisti na letališču v Palma de Mallorci. Foto: Reuters

Skrajševanje delovnega časa ne gre na roko
Pomemben del slovenske turistične ponudbe sta tudi gostinstvo in kulinarika. Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Blaž Cvar je ocenil, da se gastronomija po začetnih mesecih epidemije pobira, pri tem pa ji nič kaj ne gredo na roko novi omejevalni ukrepi, zlasti skrajševanje delovnega časa. "S tem se bomo težko spopadli," je poudaril. Spomnil je tudi, da se je multiplikativni učinek turističnih bonov izkazal za manjšega od pričakovanj.

"Najbrž bomo opažali velike razlike v padcu prometa po posamičnih destinacijah," je dejal. Trenutno ponekod delujejo na ravni okoli 20 do 30 odstotkov lanskega prometa, drugod pa so med 70 in 80 odstotki. Kjer turistični boni niso imeli večjega vpliva, se zato bojijo tudi odpuščanja, vlado pa pozivajo k sprejemu novih ukrepov pomoči.

Zaradi negotove situacije je dogajanje v prihodnjih mesecih težko napovedovati, je spomnil Cvar. Pozitivno izhodišče pa predstavljajo letos prvič podeljene Michelinove zvezdice, v Slovenijo vabi tudi Gault&Millau. "Vsekakor razmišljamo, da bomo prihodnje leto, ko bo Slovenija Evropska gastronomska regija, to čim bolj izkoristili," je poudaril Cvar. Gostinci bodo pri tem morali staviti na slovenske prednosti, kot so lokalno pridelane surovine, država pa bo morala k temu pripomoči še z odpravo nekaterih birokratskih ovir, je dodal.

UNWTO je letošnji svetovni dan turizma, 27. september, posvetil temi razvoja podeželja. "Povsod po svetu turizem nudi opolnomočenje podeželskim skupnostim, zagotavlja delovna mesta in priložnosti, zlasti za ženske in mlade," je poudaril generalni sekretar UNWTO-ja Zurab Pololikašvili. "Turizem podeželskim skupnostim tudi omogoča ohranjanje unikatne kulturne dediščine in tradicij ter je ključen pri varovanju habitatov in ogroženih vrst," je dodal.

Medtem je generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres spomnil, da je v turistični panogi neposredno ogroženih 100 milijonov delovnih mest, upad prihodkov od izvoza potovanj pa bi lahko globalni bruto domači proizvod znižal za 2,8 odstotka. "Sektor moramo obnoviti na varen, pravičen in okolju prijazen način," je podčrtal.