Pred prvaki strank sta še dva tedna intenzivne kampanje. Napovedanih je še kar nekaj soočenj. Foto: BoBo
Pred prvaki strank sta še dva tedna intenzivne kampanje. Napovedanih je še kar nekaj soočenj. Foto: BoBo

Inštitut Mediana je anketo opravil za RTV Slovenija. Med 14 in 17. novembrom je po telefonu anketiral 612 polnoletnih državljanov.

Predvolilna anketa RTV-ja

V tednu, ko so potekala prva prava televizijska soočenja predstavnikov strank, je inštitut Mediana za RTV Slovenija opravil merjenje javnega mnenja. Pokazalo se je, da Državljanska lista Gregorja Viranta izgublja podporo.

65 odstotkov anketiranih je zatrdilo, da se bo zagotovo udeležilo volitev, 10 odstotkov jih pravi, da se bodo volitev verjetno udeležili, šest odstotkov jih verjetno ne bo šlo na volišča, 15 odstotkov jih zagotovo ne bo volilo, štirje odstotki vprašanih pa še ne vedo.

Koga bi volili?
In med tistimi, ki bodo oddali svoj glas, bi jih največ volilo SDS (27 odstotkov), na drugem mestu je Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića (19 odstotkov), na tretje je zdrsnila Državljanska lista Gregorja Viranta (14 odstotkov), sledijo SD (8 odstotkov), DeSUS (6 odstotkov), NSi (5 odstotkov), SLS (4 odstotki), SMS - Zeleni (3 odstotki), TRS (2 odstotka), SNS (1 odstotek), LDS (1 odstotek).

Razmerje je enako tudi, če upoštevamo glasove še vseh tistih vprašanih, ki sicer pravijo, da ne bodo odšli na volišče. Tudi tukaj vodi SDS (24 odstotkov), za njim pa so Pozitivna Slovenija (16 odstotkov), Virantova lista (12 odstotkov), SD (7 odstotkov), DeSUS (5 odstotkov), NSi (4 odstotki), SLS (4 odstotki), SMS - Zeleni (3 odstotki), TRS (2 odstotka), SNS (1 odstotek), LDS (1 odstotek) in Zares (1 odstotek).

Po kakšnem merilu bi vprašani izbrali stranko?
Večina (54 odstotkov) jih voli tisto stranko, ki jim je najbližja, 35 odstotkov svoj glas nameni stranki, ki ima realne možnosti, da pride v parlament, 11 odstotkov pa ne ve, zakaj izbere kakšno stranko.

Sicer pa največ (34 odstotkov) vprašanih meni, da je najpomembnejša vloga nove vlade ustvariti nova delovna mesta, četrtina pravi, da bi bilo najprej treba pospešiti gospodarsko rast, 19 odstotkov pa bi želelo, da nova vlada najprej vzpostavi pravno državo.
Ninamedia: Močno vodstvo SDS-a
O Virantovem zdrsu priča tudi poizvedba agencije Ninamedia. Njegovo nadomestilo ministrske plače ga je občutno stalo. Če je njegova lista (tokrat prejela 13,6 %) ob prvih napovedih še krepko dihala za ovratnik Janševemu SDS-u (30,8 odstotka osvojenih glasov), je po zadnjih televizijskih soočenjih padla na tretjo mesto z zaostankom 17 odstotnih točk. Na drugo mesto je tako prišla lista Jankovićeve Pozitivne Slovenije (19,7 %), vendar tudi ta za SDS-om zaostaja za celih 11 odstotnih točk. Pahorjev SD je skočil na 12,6 odstotka glasov, ker je za 5 odstotnih točk več kot ob prejšnjem merjenju.
Med parlamentarne stranke se bosta po tej napovedi uvrstili še listi DeSUS (6,4 %) in SLS (4,8) ter nekoliko presenetljivo tudi lista NSi (4,9 %), ki se ji obeta povratek v parlament. Kot kaže, pa televizijski nastopi niso kaj prida pomagali Jelinčičevemu SNS-u, LDS-u in Zares-u, ki so še precej oddaljeni od 4-odstotnega praga za vstop v parlament. Agencija Ninamedia tokrat napoveduje skromnejšo, to je 62,5-odstotno volilno udeležbo (N=1.000).

Katero stranko bi volili, če bi bile prihodnjo nedeljo volitve poslancev v državni zbor? (potencialni udeleženci volitev)11.11.2011 n=469
%
18.11.2011 n=457
%
Slovenska demokratska stranka - SDS2927
Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija1819
Stranka Državljanska lista Gregorja Viranta2014
Socialni demokrati - SD78
Demokratična stranka upokojencev Slovenije - DeSUS56
Nova Slovenija - Krščanska ljudska stranka – NSi25
Slovenska ljudska stranka - SLS34
Stranka Mladih - zeleni Evrope (SMS - ZELENI)13
Stranka za Trajnostni razvoj Slovenije (TRS)22
Slovenska nacionalna stranka – SNS21
Liberalna demokracija Slovenije - LDS11
Zares00
Drugo.12
Ne vem, ne želim odgovoriti119

Inštitut Mediana je anketo opravil za RTV Slovenija. Med 14 in 17. novembrom je po telefonu anketiral 612 polnoletnih državljanov.

Predvolilna anketa RTV-ja