Kandidat za predsednika Zbora za republiko in predsednik Foruma 21. Foto: BoBo
Kandidat za predsednika Zbora za republiko in predsednik Foruma 21. Foto: BoBo
Forum 21 in Zbor za republiko bosta podprla …

Kot je za našo televizijo povedal predsednik prvega, Milan Kučan, Forum 21 na letošnjih predčasnih volitvah ne bo podprl nikogar. V Zboru za republiko dokončnega mnenja še niso oblikovali, so pa naklonjeni pomladnim strankam, za TV Dnevnik poroča Petra Bezjak.

Kučanova osebna izbira je Janković
Nekdanji predsednik države in predsednik Foruma 21 Milan Kučan pravi, da osebno na državnozborskih volitvah podpira Zorana Jankovića, kar pa še ne pomeni, da lahko ljubljanski župan računa tudi na podporo društva Forum 21, ki ima 400 članov. "Forum predstavlja svobodo mišljenja članov, znali bodo sami presoditi in ni nobene potrebe, da bi jaz zapovedoval, kako naj se na teh volitvah opredeljuje," pravi nekdanji predsednik republike.

Toda s Kučanom, ki je večkrat zanikal, da bi bil boter na novo ustanovljene stranke Pozitivna Slovenija, se je prav ta teden sešel Janković. "Ne drži, da se je sestalo ožje vodstvo Foruma 21, to sem pojasnil že javno, sešli so se moji nekdanji svetovalci in jaz z Zoranom Jankovićem." Govora je bilo po njegovih besedah o tem, "kako poteka volilna kampanja na podlagi izkušenj, ki jih imamo jaz in moji svetovalci pri sodelovanju v zadnjih treh volilnih kampanjah".

Šturm: Virant po poti LDS-a
Konkretnejši, koga podpirajo, so v Zboru za republiko: njihov glas gre pomladnim strankam, med katere pa ne prištevajo stranke Gregorja Viranta, ki je bil še pred pol leta na čelu Zbora. "Podal je podobno definicijo kot LDS leta 2000, da niso ne levo in desno, se pravi, da je ta njegova izjava bližje tej opredelitvi," je povedal Lovro Šturm. Kandidat za novega predsednika v Zboru, ki ima tisoč članov, ne pričakuje razkola, čeprav je prvi predsednik Zbora za republiko Peter Jambrek bolj naklonjen Virantovi stranki. Šturm o slednjem pravi, da je "podal nekaj dvoumnih izjav, ki jih je mogoče razlagati na različne načine".

Ali bodo v zboru podprli kakšno stranko, bo jasno v petek, ko bodo volili tudi novega predsednika.

Forum 21 in Zbor za republiko bosta podprla …