Končni rezultat se je vsaj pri zmagovalni stranki precej razlikoval od anket. Foto: MMC RTV SLO
Končni rezultat se je vsaj pri zmagovalni stranki precej razlikoval od anket. Foto: MMC RTV SLO
Ankete: zgodilo se je nekaj fenomenov

Za zdaj še neuradni izidi volitev v državni zbor so pokazali precej drugačno sliko volilnega zmagoslavja, kot so jo kazale ankete v predvolilnem času. Zato je na predstavitvi pregleda raziskav letošnjih državnozborskih volitev partner v družbi Valicon Zenel Batagelj izpostavil, da raziskovalna industrija ne napoveduje, temveč daje podatke o trenutnem stanju.

Po njegovih besedah je bila podlaga za odločitve volivcev tik pred zdajci med drugim izredno nizko zaupanje v politiko, razdeljenost na levo in desno ter neodločenost volivcev. S povolilno anketo pa so ugotovili, da je bilo letos na volitvah 30 odstotkov taktičnega glasovanja.

Podatki so se dnevno spreminjali
Da gre pri anketah za merjenje trenutnega stanja in ne za napovedi, se je strinjala tudi direktorica Mediane Janja Božič Marolt. Podatki, ki so jih pridobili z merjenjem javnega mnenja, so se dnevno spreminjali, raziskovalci pa bi morali po njenem mnenju bolj poudarjati delež neopredeljenih volivcev. Tudi Nikola Damjanič iz agencije Ninamedia meni, da gre pri predvolilnih anketah za projekcijo.

Če bi bile nove volitve, bi bil izid drugačen
Branko Žnuderl
iz podjetja za tržne raziskave RM Plus pa je izpostavil, da so volitve padle v obdobje, ko vlada nezaupanje ljudi v vlado, parlament in pravni sistem. Volivci tako po njegovih besedah politikom niso zaupali, vendar so vedeli, da se bodo volitve zgodile v vsakem primeru, zato so se jih udeležili.

"Visoka udeležba ne kaže na čudovito izbiro, temveč je odraz obupa," je dejal in dodal, da so volivci glasove razpršili na levo in desno, zdaj pa čakajo, kaj se bo zgodilo. "Če bi bile volitve to nedeljo, pa bi bil rezultat spet drugačen," je še povedal.

Ankete: zgodilo se je nekaj fenomenov