Slovenski veleposlanik Milan Balažic zagotavlja, da bodo volitve v Canberri izpeljane. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Slovenski veleposlanik Milan Balažic zagotavlja, da bodo volitve v Canberri izpeljane. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten


Predčasne parlamentarne volitve so s seboj prinesle tudi krajše roke za volilna opravila in s tem zaplete. Po slovenskih vojakih na Kosovu, ki so ostali brez glasovnic, tokrat na resne težave opozarjajo Slovenci v Avstraliji, je za Prvi dnevnik poročala Julija Kočar.

Volitve bodo, a ne po pošti
Slovenski veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic je pojasnil, da bo glasovanje na dan volitev mogoče na veleposlaništvu v Canberri, saj so tam glasovnice prejeli. Vsi tisti, ki jih niso prejeli domov in so tako ostali brez možnosti glasovanja po pošti, bodo potemtakem morali iz cele Avstralije potovati v Canberro, kar med drugim prinese visoke stroške, je nadaljeval veleposlanik.

Razkril je, da je bilo precej pritožb nad neorganiziranostjo volitev, nekateri so napovedali tožbe. "Avstralski Slovenci so zelo ponosni na slovenstvo, zato so ogorčeni, da jim država ne more organizirati pravočasne dostave glasovnic," je dejal Balažic.

Alternativa: Poslali bi prazne glasovnice
Državna volilna komisija je namreč pred pošiljanjem glasovnic v tujino čakala na uradno potrditev kandidatnih list. Da so glasovnice prispele prepozno, je mogoč krivec tudi avstralska pošta. Po drugi strani pa bi lahko poslala tudi prazne glasovnice - brez takrat še nepotrjenih kandidatnih list.