Janez Janša meni, da bo imel NTN v prihodnosti ključno vlogo v slovenskem gospodarstvu. Foto: BoBo
Janez Janša meni, da bo imel NTN v prihodnosti ključno vlogo v slovenskem gospodarstvu. Foto: BoBo
Forum, SDS, Janez Janša
Gostje so razpravljali, kako privabiti tuje vlagatelje. Foto: MMC RTV SLO

"Želimo, da predvolilna kampanja niso zgolj predvolilni golaž, plakati in televizijski spoti, ampak vsebinska razprava, kaj Slovenija potrebuje v prihodnjih letih kot odgovor na resne težave," je v uvodu na četrtem odprtem forumu v ljubljanskem hotelu Lev povedal vodja SDS-a Janez Janša. Neposredne tuje naložbe (NTN) niso zgolj neka dodana vrednost, ampak bodo v prihodnjih letih nujnost, nekaj kar Slovenija potrebuje, da dobi gospodarski zagon, je prepričan.

Da bi se to zgodilo, je po Janševih besedah eden ključnih ukrepov znižanje davka na dobiček pravnih oseb z 20 na 15 odstotkov. S tako politiko imajo, tako Janša, dobro izkušnjo še iz časa mandata njegove vlade, ko so se proračunski prihodki kljub zmanjšanju obdavčitve povečevali. Podobne izkušnje imajo tudi z razbremenjevanjem cene dela.

Dodal je, da se je do zdaj preveč poudarjalo samo to, kar je bilo storjenega slabo, ni pa se pokazalo na stvari, ki so se razvijale. "Teh ni bilo veliko, ampak nekaj pa jih je bilo. Ena izmed teh je bil turizem," je dejal. Meni, da je ena izmed glavnih nalog zagotoviti pravno varnost naložb in izboljšati plačilno disciplino.

Hribar: Slovenija ima potencial, a slabo izvedbo
Marjan Hribar, direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo na ministrstvu za gospodarstvo, je ob tem nanizal nekaj številk o NTN v Sloveniji. Tuja podjetja pri nas predstavljajo le štiri odstotke vseh, a predstavljajo kar 17 odstotkov kapitala in sredstev ter skoraj 40 odstotkov izvoza in 15 odstotkov zaposlenih.

Članice EU-ja so največji tuji naložbeniki pri nas (Avstrija skoraj 50-odstotni delež, Švica (9,1), Francija (6,5), sledita Italija in Nemčija z dobrimi petimi odstotki). Po Hribarjevih besedah Slovenci razumemo vstop tujih podjetij kot dodano vrednost.

Slovenija ima visok potencial za FDI, a nizko izvedbo, je dejal. Med konkretnimi ukrepi na državni ravni je izpostavil nastanek delovne skupine s predstavniki različnih področij, prav tako pa je nastal nov vladni program za obdobje 2012-2016 za spodbujanje tujih neposrednih naložb.

NTN ni tavžentroža
Predavatelj Peter Groznik je izpostavil, da NTN ni zdravilo za vse, ampak je odvisen (kakovost in količina) tudi od lokalnega okolja, kjer Slovenija šepa. Imamo namreč neučinkovite vladne politike in preobsežno birokracijo.

Namesto velikih strategij bi se morali osredotočiti na odpravljanje konkretnih ovir, kot so predraga gradbena dovoljenja in komunalni prispevki, počasno ustanavljanje podjetij ter predolgo pridobivanje različnih dovoljenj.
Na forumu nastopa več govornikov, med drugim Aleš Štrancar iz podjetja Bia Separations, Boštjan Napast iz Geoplina, Žiga Turk, Andrej Vizjak in drugi.