Koliko je Janša pred šestimi leti plačal za stanovanje v elitni soseski Komenskega v Ljubljani, ni znano. Prav tako ni znano, ali je že odplačal stanovanje na Mesarski ulici. Foto: BoBo
Koliko je Janša pred šestimi leti plačal za stanovanje v elitni soseski Komenskega v Ljubljani, ni znano. Prav tako ni znano, ali je že odplačal stanovanje na Mesarski ulici. Foto: BoBo
Imos je gradil nesojeno stavbo za NPU. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik SDS-a Janez Janša ima po svojih navedbah pri banki Unicredit 172.000 evrov posojila, v njegovi lasti pa so hiša z 2,5 hektarja velikim zemljiščem pri Velenju, ki jo Janša ocenjuje na 300.000 evrov, polovica stanovanja na Mesarski ulici v Ljubljani, vrednega 162.500 evrov, in počitniška hišica v Bovcu. Pri pojasnjevanju, kako je kupil nepremičnine, je poudaril, da je za kupnino menjal svoja starejša stanovanja in najel posojilo.

Da je kupil stanovanje v novozgrajeni soseski v Komenskega ulici v Ljubljani, ki ga je letos prodal, je tako marca 2005 prodal svoje enosobno stanovanje v Neubergerjevi ulici v Ljubljani in zazidljivo parcelo v Trenti. Stanovanje je kupil od podjetja Imos, istemu podjetju je prodal tudi svoje starejše stanovanje, poroča časnik Dnevnik.

Janša leta 2005 ni najel posojila
Leta 2005 so cene prostornih stanovanj v Ljubljani dosegle tudi do 385.000 evrov, v časopisu pa sklepajo, da cena stanovanja, ki ga je kupil Janša, zagotovo ni bila nižja od 300.000 evrov. Enosobno stanovanje, ki ga je dal za kupnino, pa verjetno ni bilo prodano za več kot 120.000 evrov. Podatkov, kakšna je bila parcela v Trenti in koliko je bila vredna, Janša ni razkril. Znano je le, da Janša za to stanovanje ni najel posojila.

Je pa podjetje Imos, ki je izvedlo prodajo staro za novo, po poročanju Dnevnika kmalu nato 20 let staro stanovanje na Neubergerjevi ulici prodalo vidnemu članu SDS-a Robertu Rožiču, ki ga je nadzorni svet Mobitela le mesec dni prej imenoval za namestnika direktorja. Janša pa je na tem naslovu ostal začasno prijavljen vsaj do leta 2008.

Imosu največ poslov v času Janševe vlade
Na Dnevniku so pregledali tudi podatke iz Supervizorja protikorupcijske komisije, ki kažejo, da je podjetje Imos med letoma 2003 in 2011 ustvaril za več kot 107 milijonov evrov poslov z državo, največji del pa med letoma 2004 in 2008, torej v času Janševe vlade. Imos je tako na primer gradil stavbo za notranje ministrstvo na Litostrojski cesti v okviru javno-zasebnega partnerstva, veliko poslov pa je imelo tudi z ministrstvom za šolstvo.

V SDS-u podrobnejših odgovorov o tem, kako velik obrok posojila odplačuje Janša, kakšna je dejanska vrednost njegove nove hiše pri Velenju, skupaj z zemljiščem, ki ga v odgovore medijem ni vključil, ter ali je posojilo najela tudi njegova soproga, TV Slovenija niso posredovali.