Katarina Kresal verjame, da bo LDS-u tudi na tokratnih volitvah uspelo. Foto: BoBo
Katarina Kresal verjame, da bo LDS-u tudi na tokratnih volitvah uspelo. Foto: BoBo

Ker vemo, kaj imamo in kaj lahko kakšen kandidat prinese, smo povsem mirni, kar se tiče vstopa v parlament.

Katarina Kresal
Anderlič, Školč
Tone Anderlič in Jožef Školč sta tudi na tokratnih volitvah med kandidati za poslanska mesta. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

"Za LDS-om je drugi pomemben korak v poteku kampanje. Prvi je bil pred dvema tednoma, ko smo sprejeli program, ki temelji na odnosu do svobode človeka, svobodomiselnosti, odprtosti in pa učinkovitosti, ki jo predstavlja enostavna država, tokrat pa je sledil še sprejem liste kandidatov," je po končani seji sveta stranke LDS povedala predsednica stranke Katarina Kresal.

Poudarila je, da je vesela, do so sestavili tako dobro listo v tako konkurenčnih časih. Stranka ima namreč kandidatke in kandidate v vseh okrajih, od tega 41 odstotkov žensk, 75 odstotkov kandidatov pa na volitvah kandidira prvič in "so neka nova energija, ki ji dajemo možnost v stranki". Kresalova je še povedala, da so poskušali angažirati čim več mladih - tako je 13 odstotkov kandidatk in kandidatov mlajših od 30 let, najmlajša kandidatka pa ima 21 let.

Sicer pa so med vidnejšimi kandidati po besedah predsednice stranke tudi tisti, ki so sodelovali pri pripravi programa, in sicer Dušan Merc, Tomaž Orešič, Slavko Ziherl, Aleksander Jevšek, Aleš Zalar ... "To so vse ljudje, ki lahko ta program dejansko v praksi potem tudi prenesejo v življenje, ga izpolnijo," je prepričana Kresalova. Na listi pa se bodo pojavila tudi "zveneča" imena, ki so v LDS-u že dolgo časa, kot so Jožef Školč, Aleš Gulič, Tone Anderlič, Borut Cink ... "Veseli smo, da imamo listo, ki je konkurenčna in ki bo lahko podpirala naše delo na terenu, saj gre letos stranka res v kampanjo ena na ena, gremo do volivcev, jih osebno prepričat, se pogovorit z njimi in s takimi kandidati nas sploh ni strah rezultata," je sklenila Kresalova.

Kje se stranka LDS vidi po volitvah?
Na MMC-jevo vprašanje Kresalova odgovarja: "Vidimo se v parlamentu in v novi vladi". Glede morebitnih sodelovanj pa odgovarja, da so v stranki zelo odprti, ker "smo že po naravi taka odprta stranka, ki dopušča različnost, se ne zapira pred njo". Je pa poudarila, da si želijo sodelovati v vladi, ki bila "zelo odprta, svobodomiselna, ki bi bila napredna, ki bi bila sposobna uresničevati obljube zelo učinkovito in po jasnih principih demokratičnosti". Pri tem je dodala:"LDS ne pristaja na to, da cilj upravičuje sredstva - in če bi uspeli sestaviti takšno vlado, bi bili z veseljem v njej."

Ankete stranki LDS ne kažejo najbolje ...
"Eno so ankete, drugo je pa realnost na terenu," meni Kresalova, ki pojasnjuje, da vsi "stari mački, ki delajo kampanje, vedo, da se te delajo na terenu". Prepričana je namreč, da je bistvena razlika med listami, ki so bile sestavljene za te volitve, in pa na primer stranko, ki je že 20 let prisotna v političnem prostoru, ki ima svoje lokalne odbore v vseh občinah in svoje predstavnike v občinskih odborih ter ima ljudi, ki lahko delajo kampanjo pri vsakem lokalnem odboru. "To LDS ima in to je prednost proti novim strankam," je dodala.

"Kdo bo na koncu zmagovalec, bo odločil fotofiniš, kar nekaj se jih poteguje za prvo mesto. Glavni element, po katerem se bomo odločali, je predvsem to, koliko stranka da na svobodo kot temeljno vrednoto naše družbe, koliko da na človekove pravice, pa tudi na demokratičnost vodenja," na vprašanje o morebitni skupni koaliciji s stranko SDS odgovarja Kresalova, ki še dodaja, da zagovarjajo "en tak ženski princip vodenja - torej zelo dosledno, zelo natančno vodenje, ampak vseeno brez prepira in po jasni demokratični pravni poti."

Ker vemo, kaj imamo in kaj lahko kakšen kandidat prinese, smo povsem mirni, kar se tiče vstopa v parlament.

Katarina Kresal