Kdo bo na volilnih lističih? Foto: MMC RTV SLO
Kdo bo na volilnih lističih? Foto: MMC RTV SLO

Opolnoči se je iztekel rok, ko so lahko željni poslanskih stolčkov, liste in stranke, še vložili svoje liste kandidatov. Poneuradnih podatkih je kandidature vložilo 21 strank, od tega 16 v vseh volilnih okrajih. Skupaj se bo za sedež v parlamentu potegovalo 1376 kandidatk in kandidatov.

Podatek še ni dokončen. Volilne komisije lahko liste zaradi napak tudi zavrnejo, končno odločitev pa morajo sprejeti do srede. Izbira se bo po 88 volilnih okrajih precej razlikovala, saj je bilo precej kandidatur vloženih le po posameznih enotah.

S svojimi kandidati bodo v vseh osmih volilnih enotah nastopile vse sedanje parlamentarne stranke (SD, SDS, SLS, LDS, DeSUS, Zares in SNS) ter novoustanovljeni stranki Zorana Jankovića (Pozitivna Slovenija) in Gregorja Viranta (Lista Virant) ter Stranka za trajnostni razvoj Slovenije in Gibanje za Slovenijo.

Prav tako bodo v vseh osmih volilnih enotah nastopile zunajparlamentarne Demokratična stranka dela, Nova Slovenija, Stranka enakih možnosti, SMS - Zeleni in Zeleni Slovenije. Stranka Stara pravda - stranka prava je liste vložila v vseh volilnih enotah razen v volilni enoti Ljubljana - Center, Stranka slovenskega naroda pa v vseh razen v volilnih enotah Ljubljana - Center in Novo mesto.

Naprej Slovenija in Stranka Humana Slovenija bosta nastopili v treh volilnih enotah, prva v obeh volilnih enotah s sedežema v Ljubljani ter volilni enoti Maribor, druga v volilnih enotah s sedeži v Postojni, Celju in Mariboru. Na volitve odhaja še stranka Akacije, in sicer le v volilni enoti Postojna.

Battelli tako rekoč že izvoljen
Za zdaj kaže, da se bo za poslanca italijanske narodnostne manjšine potegoval le njihov dozdajšnji predstavnik Roberto Battelli, predstavnik madžarske manjšine Lazslo Gönc pa bo imel protikandidata Dušana Orbana.

Obeta se več poslank ljudstva
Kot v Delu povzemajo nekatere statistične kazalnike kandidatnih list, se obeta precej višja izobrazbena struktura kot doslej. SNS je edina stranka brez kakršnega koli doktorja na kandidatni listi. V prejšnji sestavi DZ-ja je bilo le 19 poslank, medtem ko tokrat večina strank presega zakonsko določeno 35-odstotno kvoto žensk na kandidatnih listah.

Odprta sezona soočenj
Prejšnji četrtek so v Pogledih Slovenije v istem prostoru sedeli Janez Janša, Zoran Janković in Gregor Virant. Današnji Pogledi pa prinašajo poleg treh prej omenjenih še Boruta Pahorja, Karla Erjavca in Radovana Žerjava. Oddajo bo prenašal in v živo spremljal tudi MMC.