Za objavo na družabnem omrežju sta sicer odgovorna tako pisec na zidu kot tudi lastnik profila. Za takšno kršitev pa je predvidena globa od 120 do 200 evrov tako za pisca komentarja kot tudi za lastnika profila. Foto: Reuters
Za objavo na družabnem omrežju sta sicer odgovorna tako pisec na zidu kot tudi lastnik profila. Za takšno kršitev pa je predvidena globa od 120 do 200 evrov tako za pisca komentarja kot tudi za lastnika profila. Foto: Reuters
Volitve
Pred nedeljskimi volitvami je od torka do četrtka potekalo predčasno glasovanje, ki se ga je udeležilo več kot 31.000 volivcev oziroma skoraj dva odstotka volilnih upravičencev. Foto: BoBo

Politične stranke, ki kandidirajo na predčasnih parlamentarnih volitvah, imajo le še do polnoči čas, da prepričajo volivce. Tedaj se namreč začne volilni molk, ki bo trajal do nedelje, 4. decembra 2011, do 19. ure.

Na MMC-ju smo ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) povprašali, kaj natančno so kršitve volilnega molka in kakšne globe so predvidene.

"Volilna kampanja so vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev pri glasovanju na volitvah," odgovarjajo na ministrstvu.

To so:

  • propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev,
  • nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino,
  • objavljanje videospotov oziroma oglasov političnih strank,
  • pozivanje volivk in volivcev, koga naj volijo.

Za kršitev so predvidene globe:
·
od 800 do 1.200 evrov za organizatorja volilne kampanje,
· od 150 do 300 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje,
·
od 120 do 200 evrov za posameznika.

Pravila o volilnem molku veljajo tudi na Facebooku in Twitterju
Na MNZ-ju poudarjajo, da enaka pravila o volilnem molku veljajo tudi za socialna omrežja, kot sta npr. Facebook in Twitter. Nadalje na ministrstvu pojasnjujejo, da Inšpektorat RS za notranje zadeve "v konkretnem primeru preverja vsebino komentarja, se pravi, ali se s takim komentarjem poziva, koga naj volimo".

Za objavo na družabnem omrežju sta sicer odgovorna tako pisec na zidu kot tudi lastnik profila. Za takšno kršitev pa je predvidena globa od 120 do 200 evrov tako za pisca komentarja kot tudi za lastnika profila.

Pravila volilnega molka veljajo tudi za objavo komentarjev oz. forumov na spletnih medijih.

V času molka bo delovala dežurna služba
Na ministrstvu za notranje zadeve bo v času volilnega molka delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah. Od sobote od polnoči dalje pa do 7. ure zjutraj in od sobote od 19. ure do nedelje do 7. ure zjutraj lahko državljani morebitne kršitve sporočajo na telefonsko številko 080 12 00. V soboto in nedeljo od 7. do 19. ure, pa bo kršitve volilnega molka mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.