SDS: Slaba socialna slika je povezana tudi s stanjem v šolstvu. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
SDS: Slaba socialna slika je povezana tudi s stanjem v šolstvu. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
SDS
Predstavnice SDS-a so izpostavile povezanost šolstva, gospodarstva in pokojninskega sistema. Foto: SDS

Za dolgoročno stabilnost sta pogoj ustvarjanje novih delovnih mest in zaposlitve za nedoločen čas. Hitrejša gospodarska rast pa najboljši spodbujevalec zaposlenosti in najboljše sredstvo socialne varnosti prebivalstva, je novinarjem pojasnila Ramšakova in poudarila, da ima pri tem pomembno vlogo področje visokega šolstva, znanosti in tehnologije, kjer namerava stranka uvesti določene spremembe.

Alenka Jeraj je povedala, da je namen stranke s posebnimi programi spodbuditi delodajalce, da bodo zaposlovali mlade že med šolanjem in starejše. Prav tako želijo spodbuditi dodatna izobraževanja zaposlenih, za lažje prilagajanje znotraj delovnega procesa, ki se spreminja zaradi razmer na trgu.

"Samo gospodarstvo je tisto, ki lahko nudi kvalitetna in dobra mesta, kamor bomo prezaposlili vse tiste, ki čakajo na zavodu za zaposlovanje," je poudarila namestnica predsednice odbora za delo, družino in socialne zadeve pri strokovnem svetu SDS-a Romana Tomc. Da bi to omogočili, je po njenih besedah treba delodajalce spodbujati, da bodo lažje zaposlovali tiste, ki ustvarjajo višjo dodano vrednost in so produktivnejši. Kot enega izmed ukrepov je izpostavila, da delodajalcem od določene meje bruto plače navzgor ne bo več treba plačevati prispevkov, kar po njenem mnenju pomeni, da bodo delodajalci lahko tako privarčevani denar namenili povišanju neto plač zaposlenim.

Po njenem mnenju je treba spremeniti zakon o delovnih razmerjih, čemur do zdaj vlada ni posvečala dovolj pozornosti. Meni pa, da je ob spremembi te zakonodaje treba biti v celoti usklajen s socialnimi partnerji.

"Šolstvo: vzrok vseh težav"
Nova delovna mesta bodo po besedah Mojce Škrinjar, predsednice komisije za vrtce in osnovne šole pri strokovnem svetu stranke, ustvarjali zgolj ustvarjalni zaposleni, ki bodo živeli v duhovni in materialni blaginji. Da bi to dosegli, je po njenem mnenju treba imeti ustvarjalne učitelje, za kar je treba prenoviti šolstvo, je poudarila in dodala, da je treba narediti tudi poklicne šole privlačne, da bodo tisti, ki se bodo na teh šolah izobraževali, imeli možnost nadaljnjega šolanja.

Ob spremembi šolskega sistema, "kjer je to potrebno", je po njenih besedah treba več pozornosti nameniti tudi vzgoji v srednjih šolah, vendar ne v smislu discipliniranja učencev, ampak kot konsenz med učitelji, učenci in starši, za boljše, korektne odnose, za trajnostni razvoj in način življenja, je pojasnila.

"Premalo praktičnega dela med študijem"
Andreja Špernjak
je poudarila, da je med študijem premalo praktičnega dela. Meni, da je treba izboljšati kakovost študija, da se bodo lahko študenti prej zaposlili, skrajšali študij, spremeniti pa želijo nacionalno agencijo za kakovost v visokem šolstvu.

Ko bomo skrajšali študij, kar želimo, se bodo lahko diplomanti prej zaposlili in tako tudi vplačevali v pokojninski sistem, je povedala in pojasnila, da je vse povezano po vertikali "od vrtca do gospodarstva."

Poudarila je, da si bodo prizadevali za aktivno izmenjevanje znanja s tujino, prav tako pa želijo visoko šolstvo povezati z gospodarstvom, da bi lahko znanje prenesli v prakso. Ena izmed zamisli je ustanovitev slovenske tehnološke univerze, kjer želijo povezati domače in tuje raziskovalce, da bi bila znanje in učinkovitost učiteljev večja. Omenjeno univerzo bi povezali z gospodarstvom, saj v SDS-u menijo, da je premalo povezovanja med našimi in tujimi fakultetami, kar po mnenju Špernjakove pomeni tudi boljše znanje.