V zameno za glasove je J. D. zahteval plačilo. Foto: MMC RTV SLO
V zameno za glasove je J. D. zahteval plačilo. Foto: MMC RTV SLO

Dobil sem to pismo in naročil, da se pošiljatelja prijavi pristojnim ustanovam.

Gregor Golobič v MMC-jevi klepetalnici

Prejem pisma so potrdili v Zares, Pozitivni Sloveniji in SLS-u, poroča časnik Dnevnik. Podpisani J. D. stranke seznanja, da je eden najuspešnejših posameznikov, ki se v Sloveniji ukvarjajo z mrežnim marketingom in investicijami in da mu okoli 2.500 pravih sledilcev zaupa ter, če je potrebno, tudi slepo sledi. Zatrdil je tudi, da bo, če odgovora ne bo dobil, na koncu sam izbral kandidata oziroma stranko ter oddal ukaz za 2.500 glasov.

Za vstop stranke v parlament, če se bo volitev tako kot pred tremi leti udeležil dober milijon volivcev, bo sicer potrebnih nekaj več kot 40.000 glasov. Dopis je po elektronski pošti dobilo več strank, avtor pa v pismu navaja, da ga je poslal predsednikom vseh strank.

Identiteta pisca še ni znana
Identitete avtorja jim na Dnevniku ni uspelo preveriti, saj se J. D. ni oglasil ne po telefonu ne po elektronski pošti. V Zaresu pa pravijo, da bodo zadevo prijavili pristojnim organom.

Po kazenskem zakoniku gre za eno od kaznivih dejanj zoper volilno pravico in volitve, konkretno za kršitev proste odločitve volivcev, o kateri govori 151. člen Kazenskega zakonika. Zagrožena je denarna kazen ali zapor do enega leta, dana podkupnina pa se vzame. Kot kaznivo dejanje je v 157. členu Kazenskega zakonika opredeljeno tudi sprejemanje podkupnine pri volitvah, kar se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta. Sprejeta nagrada, darilo ali druga premoženjska korist se vzamejo.

Kupovanje glasov že na lokalnih volitvah
Protikorupcijska komisija je že zasledila kupovanje glasov pred lokalnimi volitvami, ko je ugotovila, da je zunajparlamentarna politična stranka, katere kandidat se je v eni od manjših slovenskih občin potegoval za župana, za vsak glas za svojega kandidata volilnim upravičencem ponujal denarno nadomestilo, še piše Dnevnik.

Dobil sem to pismo in naročil, da se pošiljatelja prijavi pristojnim ustanovam.

Gregor Golobič v MMC-jevi klepetalnici