Čeprav se Gregor Golobič in Darja Radić še nista opredelila glede nadaljevanja opravljanja fuinkcije, naj Golobič ne bi več kandidiral za predsednika. Foto: MMC RTV SLO
Čeprav se Gregor Golobič in Darja Radić še nista opredelila glede nadaljevanja opravljanja fuinkcije, naj Golobič ne bi več kandidiral za predsednika. Foto: MMC RTV SLO
Franco Juri, Zares
Na tokratnih volitvah je po mnenju Franca Jurija prevladal strah pred predsednikom SDS-a Janezom Janšo, drugi argumenti pa "niso bili merodajni - niti kandidati, niti programi, niti ideje". Kot pravi, za demokracijo to dolgoročno ni najboljša popotnica. Foto: BoBo

Podpredsednik Zaresa Franco Juri je napovedal, da bo odstopil z mesta podpredsednika stranke, o Golobičevem odstopu, pa se na sestanku vrha stranke niso pogovarjali, je še dodal.

Golobiču ni treba odstopiti, dovolj je, da ne kandidira
Kljub temu pa že sama napoved volilne konvencije pomeni, da se obeta zamenjava vodstva, saj v postopku priprave nanjo v stranki evidentirajo kandidate za mesta v vodstvu. Golobiču tako ne bo treba odstopiti, če pa bi hotel ostati predsednik, pa bi moral ali kandidirati ali podati soglasje h kandidaturi.

Juri je sicer dejal, da se Golobič in podredsednica stranke Darja Radić glede nadaljnjega opravljanja funkcije še nista izrekla, medtem ko je sam napovedal svoj odstop z mesta podpredsednika stranke. Juri pričakuje, da bo stranka, ki so jo "volivci politično izbrisali", po konvenciji dobila novega predsednika in nove člane vodstva.

Juri je pred sestankom vrha stranke dejal, da bodo analizirali položaj in se opredelili, kako naprej. Meni, da je 0,65 odstotka glasov, kolikor jih je Zares dobil na nedeljskih državnozborskih volitvah, "situacija, kjer se moramo zamisliti, ali gremo lahko s to stranko naprej ali je treba nekaj radikalnega spremeniti". Prepričan je, da je radikalna sprememba nujna. "Udarec, ki smo ga doživeli na volitvah, ne bo brez posledic," je zatrdil Juri. Sam vidi potrebo po "povezovanju vseh tistih, ki so nastopali na volitvah nekje levo od SD-ja in niso prestopili parlamentarnega praga". Po njegovih navedbah so to med drugim TRS, Demokratična stranka dela, SMS - Zeleni in del LDS-a.

"Treba je pobrati vse to, kar je bilo zdaj razdrobljenega na levici"
"Povezovanje vseh teh protagonistov liberalne in ekološke levice je nujno pri razmišljanju o novem političnem nastopu slovenske levice," je dejal. Na vprašanje, ali je to napoved nove stranke, je odgovoril, da je to težko reči. "Če ne nove stranke, pa vsaj nove koalicije," je dodal. Meni, da je "treba pobrati vse to, kar je bilo zdaj razdrobljenega na levici".

Dodal je še, da so jih volivci politično izbrisali, zato se ne počutijo poražene, "ampak krivično izbrisane", kar je sicer v demokraciji legitimno. Izbris je mogoče odpraviti na enih od prihodnjih volitev, je napovedal.

Na tokratnih volitvah je po njegovem mnenju prevladal strah pred predsednikom SDS-a Janezom Janšo, drugi argumenti pa "niso bili merodajni - niti kandidati, niti programi, niti ideje". Kot pravi, za demokracijo to dolgoročno ni najboljša popotnica.