"SDS je bil uspešen zaradi Janše. Če bi bil brez njega še malenkost uspešnejši ali pa zgolj pol tako uspešen, so prazna ugibanja," je prepričan Turk. Foto: BoBo

Levica kandidate za mandatarja menja kot dizajn škatel za pralne praške.

Žiga Turk
Janez Janša in Zoran Janković
Turk je zatrdil, da je Janković dobil veliko več glasov, kot so pričakovali, ne Janša veliko manj. Foto: BoBo

Z nekdanjim ministrom za razvoj in predsednikom odbora SDS-a za razvoj smo se pogovarjali o dosežkih stranke na volitvah, sestavljanju koalicije in morebitnem odhodu Janeza Janša z vrha SDS-a.

Kako si razlagate poraz SDS-a na volitvah?
Na levi je prišlo do koncentracije glasov, na desni ne.

Se strinjate z izjavo strankarskega kolega Milana Zvera, da je Gregor Virant oz. Lista Virant preprečil zmago Janše oz. SDS-a? Jo je res?
Da in ne. Da, ker bi kar nekaj glasov, ki jih je dobil Virant, sicer končalo pri SDS-u. In še kakšen pri SLS-u. Ne, ker če ne bi bilo Jankovića, bi zmagali s še večjo prednostjo, kot če ne bi bilo Viranta. Hočem reči, manj kot je konkurence, lažje se zmaga.

Ali so volivci SDS-a ostali doma? Zakaj?
Deloma. Ker so bili prepričani o zmagi in si morda niti niso želeli previsoke, ker so nasedli tovrstni propagandi.

Je zmaga desnice glede na volilno telo v Sloveniji sploh mogoča?
Netranzicijske stranke pridejo največ na 44, 45 glasov. To se je zgodilo tudi tokrat.

Če bi bil izid na volitvah obraten (se pravi bi z 28 poslanskimi sedeži zmagal SDS, Janković pa bi dobil 26 sedežev), s kom bi SDS sestavil koalicijo, verjetno bi imel podobne težave kot Pozitivna Slovenija?
Strinjam se s Petrom Franklom, da bi bila za Slovenijo najboljša koalicija SDS, SD, Lista Gregorja Viranta in NSi. Ta skupina je dobila večino, ni pa SDS tudi relativna zmagovalka.

Po volitvah naj bi vrh Zaresa zapustil Gregor Golobič, vrh LDS-a Katarina Kresal. Bili so tudi pozivi k odstopu predsednika Janeza Janše. Kako to komentirate?
Te stranke imajo 100 odstotkov manj sedežev v parlamentu, kot so jih imele pred volitvami. Pahor 60 odstotkov manj. SDS-ov rezultat je sedem odstotkov slabši.

Ali lahko SDS z Janezom Janšo na čelu ostane uspešna stranka? Po volitvah je namreč veliko analitikov menilo, da je volilna zmaga Jankovića odraz t. i. protijanšizma oz. glasovanja proti Janezu Janši.
SDS je bil uspešen zaradi Janše. Če bi bil brez njega še malenkost uspešnejši ali pa zgolj pol tako uspešen, so prazna ugibanja. Vsekakor jim je Janšo v Sloveniji uspelo očrniti in to na velik del volilnega telesa deluje. Levica kandidate za mandatarja menja kot dizajn škatel za pralne praške. Na desni ne prodajamo embalaže, ampak vsebino.

Ste naredili kakšne konkretne napake v tej volilni kampanji? Katere?
Čas za analizo še prihaja. Verjetno največja napaka je bila, da smo verjeli anketam.

Kako je na izid vplivala neudeležba Janše na soočenjih oz. nepremičninski dokumenti?
Slabo, ni bilo pa to odločilno. Zaradi tega glasovi za Janšo niso šli k Jankoviću. Morda so ostali doma, morda je kdo glasoval za Viranta ali SD. Trdim, da je Janković dobil veliko več, kot so pričakovali, ne Janša veliko manj. Janković je dobil več tudi glede na SD in Viranta. Deloma, ker ga niso dobro izmerile ankete, deloma, ker so zanj glasovali volivci iz Zaresa, LDS-a in TRS-a.

Levica kandidate za mandatarja menja kot dizajn škatel za pralne praške.

Žiga Turk