Janković je novinarjem pokazal pogodbe o prodaji svojega deleža v Electi. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
Janković je novinarjem pokazal pogodbe o prodaji svojega deleža v Electi. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
Pogodba Janković Electa
Electa Jankoviću od 6,5-milijonske kupnine dolguje še 600.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
Pogodba Janković Electa
"Kandidiram kot Zoran Janković in očitno vi in ostala opozicija ne morete nikjer nič najti. To, kar delate z družino Janković, je nespodobno. Stojim za svojima sinovoma in prepuščam zadevo pravni državi, ki velja tudi za njiju," je poudaril ljubljanski župan. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
Zoran Janković
Zoran Janković je v petek pozval Durs in Alenko Jeraj, naj pojasnita, zakaj so podatki prišli v javnost. Foto: MMC RTV SLO
Na Dursu zagotavljajo, da javnosti dokumentov niso razkrili. Foto: MMC RTV SLO
Janković o poslih sinov in premoženju
Janković o svojem premoženju

Ob robu srečanja s tujimi veleposlaniki v Sloveniji je Janković danes novinarjem pokazal pogodbo o prodaji svojega 28-odstotnega deleža v Electi in pogodbo o nakupu hiše v Grosupljem.

V videoposnetku spodaj desno si lahko ogledate celotno tiskovno konferenco z Zoranom Jankovićem, na kateri je pojasnjeval, zakaj javnosti ni razkril celotnega premoženja.

"Odnosa z Electo nimam nobenega, ker sem podjetje prodal leta 2004 brez deleža v Electi," je zatrdil Janković. Na novinarsko vprašanje, ali lahko danes še vedno pokliče na Electo in reče: 100.000 evrov nakažite temu in temu, pa je odgovoril z: "Absolutno."

"Moje premoženje, ki je sestavljeno tudi iz mojih terjatev do Electe, je ves čas isto. Ali ga imam v denarju, ki ga imam v Electi, ali mi da teh 129.000 in jih dam jaz potem sinu, za bazen, nadstrešek in ureditev, ali mu dam hišo, premoženje ostane isto," je poudaril.

"Kar delate z družino Janković, je nespodobno"
Znova je zagotovil, da ni zamolčal lastništva hiše. "Tista hiša je hiša mojega sina. Jaz v tej hiši od leta 2004 nisem bil, razen na obisku. Ne vem, v čem je problem, če jaz nekomu v svoji družini dam hišo, ki je nismo prepisali. Sem jo pa iz formalnih razlogov prijavil protikorupcijski komisiji. Ta hiša je družinska zadeva, ne dela nobenega potencialnega posla, ne ustvarja nobenih del z državo," je povedal in znova poudaril, da je ne bo prepisal. "Koliko staršev da svojim otrokom stanovanja, hiše, pa jih ne prepiše. Zakaj bi jaz prepisal," se sprašuje.

Po poročanju POP TV-ja odločitev Jankovića, da hiše ne prepiše na svojega sina, ni povsem družinske narave. Jure Janković je namreč del davčne preiskave, neuradno pa ga preiskuje tudi Nacionalni preiskovalni urad. Sumili naj bi ga davčne utaje, saj je v letih 2006 - 2010 imel za okoli tri miljone evrov prihodkov, prijavil pa jih je le 53.000. V primeru, da se mu utaja dokaže, bi Durs lahko zarubil hišo, vredno krepko čez 400.000 evrov. A če je njen lastnik njegov oče, potem rubež ni mogoč.

"Durs naj opravi svoj posel. Sem edini v teh volitvah, ki sem se ponudil, da mi pride ugotovit premoženje. Iz enega samega razloga, da se neha o tem razpravljati. V vsem svojem življenju nisem bil obsojen, nisem bil obtožen," je spomnil.

"Kandidiram kot Zoran Janković in očitno vi in ostala opozicija ne morete nikjer nič najti. To, kar delate z družino Janković, je nespodobno. Stojim za svojima sinovoma in prepuščam zadevo pravni državi, ki velja tudi za njiju. Ali ni čudno, nikoli nisem bil obsojen ne obtožen, vi pa razpravljate o meni. Tisti, ki pa so v procesu, vas pa ne zanimajo," je Janković dejal novinarjem.

Nismo razkrili tajnosti, pravijo na Dursu
Na Davčni upravi Republike Slovenije (Durs) so v sporočilu za javnost zapisali, da odločno zanikajo namigovanja Zorana Jankovića, da je Durs oz. vodstvo davčne uprave javnosti razkrilo dokument, ki je jasno označen kot davčna tajnost.

Poudarjajo, da je dokument davčna uprava posredovala komisiji v državnem zboru na podlagi zakonskih določil, ki od davčne uprave tovrstno posredovanje informacij zahtevajo. "Davčna uprava torej mora, na podlagi veljavne zakonodaje, npr. carini, NPU-ju, policiji, tožilstvu, UPPD-ju, delovnim telesom državnega zbora ... torej pristojnim institucijam posredovati informacije, tudi tiste z davčno tajnostjo. Davčna uprava je torej dolžna razkrivati domnevne nepravilnosti davčnih zavezancev, če te sodijo v področje dela različnih institucij. To velja za vse pristojne institucije in za vse davčne zavezance," so zapisali.

Durs: Takšnega dokumenta na davčni upravi ni
Na davčni upravi ob tem še dodajajo, da je iz poročil z novinarske konference, ki jo je sklical Zoran Janković, razvidno, da "je razkriti dokument jasno označen kot kopija - beseda kopija čez celo stran dokumenta". Pojasnjujejo, da so opravili postopek notranjega nadzora in ugotovili, da takšnega dokumenta v davčni upravi ni. "Tudi v tem primeru so pristojni nadzorni organi znotraj davčne uprave ugotovili, da ni nikakršnega dvoma o tem, ali je davčna uprava dokumente varovala z zahtevano skrbnostjo," dodajajo.

Davčna uprava še poudarja, da je "nesprejemljivo, da dokumenti, ki so označeni kot davčna tajnost, zaokrožijo med nepooblaščenimi osebami, tudi če gre za novinarje".

Spomnimo ...
Zoran Janković je v petek pojasnjeval, zakaj je sinu Juretu nakazal 129.000 evrov. Kot je dejal, je sinu ta denar nakazal za bazen, nadstrešek in ureditev okolice hiše, v kateri ta živi, je pa v lasti ljubljanskega župana. Ob tem pa izpostavil, da na dokumentih, ki nakazila razkrivajo, piše: "Želeli bi vas opozoriti, da so vsi v dopisu navedeni podatki zbrani v davčni preiskavi in da preiskovanec o poteku postopka ni seznanjen, zato vas prosimo, da zaradi uspešnosti nadaljnjih postopkov podatke obravnavate kot davčno tajnost."

Zato je Janković "pozival ali celo obdolžil ali vodstvo Dursa, ki je podatke dal v javnost, ali pa gospo Alenko Jeraj (predsednica parlamentarne komisije in članica SDS-a), da pojasnijo namen teh podatkov".

Janković o poslih sinov in premoženju
Janković o svojem premoženju