Danes je na vrsti ljudstvo. Foto: BoBo
Danes je na vrsti ljudstvo. Foto: BoBo
Volitve 2011
Po mnenju predsednika bo rezultat volitev posredno vplival na stabilizacijo našega gospodarstva. Foto: BoBo
Volitve 2011
"Vreme je že skoraj pomladno, takšna bo tudi Slovenija v prihodnje ali pa je ne bo. Morda bomo imeli še kakšno krajšo zmrzal, ampak pomlad zagotovo pride," je na vprašanje o prihodnjih načrtih odgovoril Janša. Foto: BoBo
Volitve 2011
Janković je poudaril: "Če kaj znamo, smo dobri v izvedbi." Volilni programi strank so si bili po njegovih besedah namreč na koncu podobni, "ampak treba je to implementirati, in to smo že pokazali, da nam to dobro gre". Foto: BoBo
Volitve 2011
Pahor je poudaril, da bo moral biti nov premier glede na težke čase, ki nas čakajo v prihodnje, odločen, preudaren, strpen in potrpežljiv. Foto: BoBo
Volitve 2011
Predsednik Liste Virant Gregor Virant je ob oddaji glasu v Dobu pri Domžalah priznal, da se je na afero z nadomestilom politično nekoliko nespretno odzval. Foto: BoBo
Volitve 2011
Erjavec je dejal: "V vlado bomo vstopili, če se bo dalo dogovoriti." Spomnil je na zahteve, da se ne poslabša položaj za upokojence, da se mladim zagotovi pripravništvo in da se zagotovijo nova delovna mesta. "V nasprotnem primeru bo stranka pač v opoziciji," je povedal. Foto: BoBo

Predsednik republike Danilo Türk verjame v izid volitev, ki bo omogočil oblikovanje stabilne vlade. Najnujnejša naloga novega mandatarja pa je oživitev gospodarstva, meni. Po oddaji glasu na volišču v Ljubljani je ocenil, da bi z nekaj napora lahko prišli do novega mandatarja že do konca decembra in nato kmalu do nove vlade.
Po mnenju predsednika bo rezultat volitev posredno vplival na stabilizacijo našega gospodarstva. Verjame tudi, da bomo s stabilno vlado hitro začeli vse naloge, zlasti pri finančni konsolidaciji in pri vzpostavljanju podlag za ekonomski razvoj.
Novo vlado bi lahko vsekakor dobili pred svečnico, 2. februarja, ocenjuje Türk. Po njegovih besedah je sicer težko reči, ali so volivci v kampanji lahko slišali glavne odgovore, saj je bilo v kampanji zelo veliko motečih dejavnikov. Toda sam verjame v razumnost in temeljno racionalnost slovenskih volivcev, ki se pri volitvah navadno pokaže. Verjame pa tudi, da so imeli dovolj informacij za to, da si je vsakdo lahko ustvaril mnenje.
Germič se poslavlja
Predsednik državnega zbora Ljubo Germič, ki sicer prihaja iz vrst LDS-a, je svoj glas oddal na volišču v kulturnem domu v Rušah. Izrazil je upanje, da bo volilna udeležba dobra, odločitev ljudstva pa "modra". Sam za poslanca ne bo več kandidiral. "Po treh mandatih dela v državnem zboru sem se odločil, da je prav, da se da priložnost za nove obraze, nove ideje," je povedal.
Janša: Pomladno vreme, pomladna prihodnost
Predsednik SDS-a Janez Janša je zjutraj glas oddal na volišču v Velenju. Janša si, kot na vsakih demokratičnih volitvah, želi čim višjo volilno udeležbo. "Večja bo ta udeležba, večja bo tudi legitimnost rezultata. Rezultat je v rokah volivk in volivcev. Tako, kot se odločijo, tako je prav. Vsak odgovarja za svoj glas, nosi posledice takšne odločitve." Povedal je tudi, da si želi, da bi nov parlament, ne glede na to, kakšna bo sestava po strankah, spremenil postopek za imenovanje vlade, tako da bi lahko vlado sestavili v dveh tednih in da ne bi potrebovali znova dva meseca.
Janša si želi tudi, da bi bil rezultat toliko odločilen, da bi se dalo takoj začeti socialni in medgeneracijski dialog. Meni, da bodo brez tega zelo težko sprejemali potrebne ukrepe, ki pa jih Slovenija po njegovem mnenju nujno potrebuje v prihodnjem letu. "Vreme je že skoraj pomladno, takšna bo tudi Slovenija v prihodnje ali pa je ne bo. Morda bomo imeli še kakšno krajšo zmrzal, ampak pomlad zagotovo pride," je na vprašanje o prihodnjih načrtih odgovoril Janša.
Janković stavi na izvedbo
Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je svoj glas oddal na volišču na Rudniku v Ljubljani. O tem, ali bo po vstopu njegove stranke v parlament Janković ostal ljubljanski župan ali ne, je Janković v izjavi za medije ob oddaji glasu dejal, da gre za dve ravni - raven države in raven mesta - in da se bodo o tem začeli resno pogovarjati po današnjem dnevu.
Ob tem poudarja, da je zanj ključno področje gospodarstvo in da so z ekipo na tem področju "zelo močni". "Slovenija mora biti gospodarsko konkurenčna v svetu in solidarna doma," je dejal. "Če kaj znamo, smo dobri v izvedbi," je poudaril. Volilni programi strank so si bili po njegovih besedah namreč na koncu podobni, "ampak treba je to implementirati, in to smo že pokazali, da nam to dobro gre".
Pahor: Naši dosežki bodo vidni pod morebitno novo oblastjo
Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor, je glas oddal v domačem Šempetru pri Gorici. Ob tem je poudaril, da bo moral biti nov premier glede na težke čase, ki nas čakajo v prihodnje, odločen, preudaren, strpen in potrpežljiv.
"Ta kampanja je bila pravi odmor glede na delo v preteklih treh letih," je dejal Pahor. Povedal je še, da je bil med volilno kampanjo enako odločen kot sicer, saj drugače Slovenija ne bi dosegla vsega tega, kar je. "Kaj je dosegla, pa boste videli pod novo oblastjo, če se boste tako odločili," je dejal.
"Razmišljam o tem, kaj čaka to deželo v prihodnje. Mogoče to sam še najbolje vem, ker sem bil v teh treh letih v pisarni predsednika vlade. Glede na obljube, ki so jih dajali moji tekmeci, se sprašujem, koliko razočaranja bo v prihodnjih mesecih in letih. Kljub težkim razmeram smo namreč živeli v strpni in sproščeni Sloveniji," je še dejal.
Virant padec pripisuje tudi svoji politični naivnosti
Predsednik Liste Virant Gregor Virant je ob oddaji glasu v Dobu pri Domžalah priznal, da se je na afero z nadomestilom politično nekoliko nespretno odzval, "malo tudi zaradi svoje politične naivnosti". Kljub temu je z delom, ki so ga opravili v štabu, zadovoljen. Prav tako je zadovoljen, da je kampanje konec. Po njegovih besedah je bilo namreč kar nekaj negativnosti. A pravi, da zaradi tega on in njegovi sodelavci niso slabe volje ali zagrenjeni. Komaj čakajo, da bodo lahko začeli delati, je povedal.
Na vprašanje, kaj je najbolj zaznamovalo to kampanjo, je Virant odgovoril, da je "bilo vsega", ampak težko ocenjuje, saj da je volilni dan ena največjih skrivnosti demokracije. Zato nihče ne more vnaprej napovedovati volilnega rezultata, je dejal. Odločilo pa bo najbrž vse po malo, nekaj afere, nekaj programi, nekaj pa osebnosti, je razmišljal.
DeSUS v koalicijo pod napovedanimi pogoji
"Naša pričakovanja so, da bomo izboljšali rezultat iz leta 2008," je v Naklem pojasnil predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. V ponedeljek bo najverjetneje že sklical novoizvoljene poslance na pogovor o tem, kako dalje. Kmalu zatem pa bo sklican tudi izvršni odbor stranke. "Treba bo pohiteti zlasti zato, ker Slovenija čim prej potrebuje vlado," je izpostavil.
DeSUS po njegovih besedah ni ideološka stranka, zato ne izključuje niti vstopa v desno, niti vstopa v levo koalicijo. "V vlado bomo vstopili, če se bo dalo dogovoriti," je dejal in spomnil na zahteve, da se ne poslabša položaj za upokojence, da se mladim zagotovi pripravništvo in da se zagotovijo nova delovna mesta. "V nasprotnem primeru bo stranka pač v opoziciji," je povedal.
SLS napoveduje presenečenje
Predsednik SLS-a Radovan Žerjav je dopoldne glasoval na volišču v vasi Krog, kjer prebiva. Po oddaji glasu je povedal, da bo "izid volitev v skladu s pričakovanji, kar pomeni, da bo nekoliko višji, kot so napovedovale javnomnenjske ankete". Z volilno kampanjo SLS-a je njen prvak zadovoljen, na splošno pa zanjo meni, da je bila podobna prejšnjim, a morda le nekoliko bolj vsebinska.
Državni zbor potrebuje tudi kristjane
Predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak je po oddaji svojega glasu na volišču v Krašci povedala, da si želi, da bi stranka na predčasnih državnozborskih volitvah dobila vsaj deset odstotkov glasov.
Stranka je pripravljena vstopiti v pomladno koalicijo SDS, SLS in NSi, če bo k temu povabljena, sicer pa bo konstruktivna opozicija. Po mnenju Novakove je žalostno, da v državi, kjer se več kot polovica državljanov šteje za kristjane, ti ne bi imeli svoje stranke v DZ-ju.
Golobič: Zlesti je treba iz jame iluzij
Predsednik Zaresa Gregor Golobič je pred oddajo glasu na volišču v Ljubljani poudaril, da je Zares v času kampanje in v celotnem mandatu opozarjal na realnost težav, v katerih je Slovenija. Prav tako, dodaja, pri svojem delu niso iskali všečnosti, temveč so vztrajali tudi takrat, ko to ni bilo popularno, s tem pa gredo na volitve. Volivci imajo po Golobičevih besedah vedno prav in "prav je tako, saj s posledicami teh odločitev živimo vsi".
Glede pričakovanj, ali bodo volitve prinesle vlado, ki bo sposobna peljati Slovenijo naprej, pa pravi, da to ni odvisno le od vlade. Slovenija namreč po Golobičevih besedah potrebuje širši dogovor, in to ne le znotraj koalicije in političnih institucij v državi, kako ravnati v prihodnjih desetih letih - "najmanj toliko bo treba, da se stvari postavijo na zdrave temelje".
Prej, kot bo prišlo do takega dogovora in prej, kot se bomo znebili "iluzij", da lahko volitve ali katera koli vlada sama po sebi reši naše težave, prej bomo "začeli lesti iz jame, v kateri objektivno smo", še ocenjuje Golobič.