Volišča bodo odprta dlje. Foto: BoBo
Volišča bodo odprta dlje. Foto: BoBo
V prostorih, kjer so hranili glasovnice, ni bilo znakov vloma (foto: BoBo).
Do zaprtja volišč v celotnem volilnem okraju je prišlo prvič v zgodovini slovenske parlamentarne demokracije (foto: BoBo).
Volilna nedelja


Kot je na konferenci za novinarje dejal predstavnik Državne volilne komisije Anton Gašper Frantar, se je Okrajna volilna komisija 7. okraja 1. volilne enote (Tržič) odločila, da se glasovanja na voliščih, ki so bila znova odprta, podaljša do 20. ure, "kar pomeni, da se vse, kar bi se sicer dogajalo ob 19.00, premika na 20.00".

"Koliko časa se bo glasovanje podaljšalo, ni bil sklep DVK-ja, saj to ni v njeni pristojnosti, pač pa okrajne volilne komisije. Upam, da so ocenili tako, da bo omogočeno vsem v dodatni uri oddati glas," je še poudaril in dodal, da kriminalistična preiskava glede izginulih glasovnic poteka.
Nekaj pred osmo uro zjutraj je bilo ugotovljeno, da je konec tedna s sedeža tržiške okrajne volilne komisije izginilo 100 volilnih lističev. Policisti so odšli na kraj dogodka in zdaj zbirajo potrebna obvestila, da bi ugotovili vse okoliščine suma kaznivega dejanja, so sporočili s kranjske policijske uprave.

Predsednica okrajne volilne komisije v Tržiču, Nevenka Hafner, je za MMC dejala, da naj bi glasovnice iz občinske sejne sobe izginile med petkom in nedeljo. Sama je bila o izginotju obveščena danes okoli 8. ure. Na vprašanje o morebitnem varovanju glasovnic odgovarja, da obstaja možnost, da je neznani storilec v omenjene prostore vstopil s ključem. Mogoče je tudi, da so bile glasovnice založene. Med začasnim zaprtjem volišč so bile še neizpolnjene glasovnice posebej podpisane, morebitne neoznačene, ki bi bile čez dan oddane, pa bodo tako postale sledljive.

Navodila za delo volilnih odborov na predčasnih volitvah (ki jih izda DVK) sicer narekujejo, da se sme glasovanje "prekiniti samo, če bi na volišču nastal nered". "V takem primeru prekine volilni odbor glasovanje za toliko časa, dokler se ne vzpostavi red. Zakaj je bilo glasovanje prekinjeno in za koliko časa, se vpiše v zapisnik. Če je bilo glasovanje prekinjeno za več kot eno uro, se glasovanje lahko ustrezno podaljša."
Skladno s pravili se sicer za vsako volišče pripravi in preda volilnemu odboru toliko glasovnic, kot je število volivcev, vpisanih v volilni imenik.

Iz Kazenskega zakonika
154. člen Kazenskega zakonika (KZ-1) navaja, da "kdor pri volitvah ali glasovanju uniči, poškoduje, prikrije ali ponaredi kakšno listino o volitvah ali glasovanju ali kakršen koli predmet, ki je dokaz za ugotavljanje izida volitev ali glasovanja, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta". Če omenjeno dejanje stori uradna oseba pri opravljanju svoje dolžnosti v povezavi z volitvami ali glasovanjem, se kaznuje z zaporom do dveh let.

Volilna nedelja