DVK bo volivce o kandidaturah obvestil s posebno brošuro, ki jo bodo prihodnji teden prejela vsa gospodinjstva. Foto: MMC RTV SLO
DVK bo volivce o kandidaturah obvestil s posebno brošuro, ki jo bodo prihodnji teden prejela vsa gospodinjstva. Foto: MMC RTV SLO

V nekaterih volilnih komisijah so to že storili, v preostalih pa bodo žreb izvedli danes. Državna volilna komisija mora do sobote javno objaviti vse sezname list in posameznih kandidatov.

Sezname bodo v soboto objavili na svoji spletni strani, volivce pa bo DVK o kandidaturah obvestil s posebno brošuro, ki jo bodo prihodnji teden prejela vsa gospodinjstva.

Vrhovno sodišče zavrnilo vse pritožbe strank
Volilne komisije volilnih enot so zavrnile 14 kandidatnih list šestih političnih strank, ki so se vse pritožile na vrhovno sodišče. O 13 pritožbah je sodišče odločilo že prej, zavrnilo je vse pritožbe političnih strank. V sredo pa je vrhovno sodišče zavrnilo tudi pritožbo Stranke enakih možnosti Slovenije. V stranki so zoper odločitev napovedali pritožbo na ustavno sodišče.

Stranka za trajnostni razvoj Slovenije na parlamentarnih volitvah ne bo mogla nastopiti v volilni enoti Ljubljana Center. Sodišče je odločilo tudi o pritožbah strank Stara pravda - Stranka prava, ki ne bo mogla nastopiti v nobeni volilni enoti, o dveh pritožbah list stranke Humana Slovenija, ki ne bo mogla nastopiti v Celju in na Ptuju, o pritožbi Zelenih Slovenije, ki ne bodo mogli nastopiti v volilni enoti Ljubljana Center, in o pritožbi Stranke slovenskega naroda, ki ne bo mogla nastopiti v Celju. Volilna komisija je Stranki enakih možnosti kandidatno listo volilne enote Ljubljana Bežigrad.