Po besedah Franca Žnidaršiča ima Demokratična stranka dela več kot 1.500 članov. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
Po besedah Franca Žnidaršiča ima Demokratična stranka dela več kot 1.500 članov. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar

Vemo, da je državna uprava predraga, delovanje države prerazkošno, podpiramo zmanjšanje števila ministrstev, a postopno in premišljeno.

Franc Žnidaršič
DSD osrednjo pozornost namenja gospodarstvu in socialni politiki

DSD je na kongresu potrdil kandidatno listo in program stranke za volitve. Žnidaršič je napovedal, da bodo listo kandidatov vložili v ponedeljek, sam pa bo kandidiral v Trebnjem. Stranka ima okoli 1.500 članov, med kandidati na listi pa so nezaposleni, študenti, upokojenci, veliko kandidatov iz neposredne proizvodnje. "Verjamemo, da ti, če bi bili izvoljeni v DZ, ne bi nikoli pozabili na tiste, ki so jih izvolili," je zatrdil predsednik.

"Smo stranka, ki ne more rešiti vseh problemov države, zagotovo pa želimo sodelovati pri ustvarjanju najboljših odgovorov na izzive časa in razmere, v katerih smo se znašli znotraj gospodarske in socialne krize," je dejal Žnidaršič.

"Iz majhnih plač ne moremo pričakovati dovolj prispevkov"
Ob robu kongresa je dejal, da je stranka program razdelila v nekaj sklopov, na prvem mestu pa je gospodarstvo, "ki mora doživeti okolje, v katerem se lahko razvija". "Znotraj gospodarstva favoriziramo vrednoto dela, pravično delitev in družbeno odgovorno gospodarstvo. Samo gospodarstvo, ki upošteva interese zaposlenih, hkrati pa tudi okoljske kriterije, imamo za tisto, ki je vredno podpore," je povedal.

"Drugi del programa je socialna politika in solidarnost, ki mora ostati v družbi, to pa je mogoče samo, če bodo plače ustrezno nad pragom revščine. Iz majhnih plač ne moremo pričakovati dovolj prispevkov in davkov. Ne za razvoj, ne za ohranitev socialne države," je poudaril Žnidaršič.

Žnidaršič: Ni dobro, da imamo fante v Afganistanu
V stranki si želijo, da bi država na področju zunanje in varnostne politike ohranila miroljubni način reševanja sporov, dobre medsosedske odnose s sosednjimi državami, da bi še naprej ščitila interese slovenske manjšine in da bi storila vse, kar je potrebno, da bi pomagala pri ohranitvi naše kulturne manjšine oz. Slovencev po svetu. Želijo, da bi se slovenski vojaki udeleževali misij v tujini, ko tako odločijo Združeni narodi. "Ta trenutek ni dobro, da imamo naše fante v Afganistanu in smo za to, da se po hitrem postopku vrnejo v domovino," je pozval.

Stranka podpira razvoj ekološkega kmetijstva in večjo samooskrbo z živili. Zavzemajo se za zaščito kmetijskih zemljišč, saj bodo kmalu nastopili časi, ko bo hrane na svetu zmanjkovalo in bo treba uporabiti sleherno ped zemlje. Prav tako je po njihovem mnenju treba ohraniti naravne vodne vire.

DSD bi omejil referendume
"Kar nas dejansko loči od programov drugih strank, pa je naša zahteva po uvedbi neposredne demokracije, da bi volja ljudstva prišla do izraza tudi znotraj mandata, ne samo vsake štiri leta, pri odločanju o najpomembnejših stvareh v državi, po elektronski pošti v zameno za drage referendume, ki bi jih z ustavo omejili. Smo za to, da se jih omeji, da se v ustavi zapiše, o čem se ne more odločati z referendumom, npr. o človekovih pravicah," je še izpostavil Žnidaršič.

Žnidaršič se zaveda, da ima stranka ta trenutek nizko javnomnenjsko podporo. Prepričan je, da tudi zato, ker mediji posvečajo pozornost tistim, "ki so se pet minut pred volitvami odločili ustanavljati svoje stranke". Izpostavil je, da se v DSD-ju trudijo ponuditi alternativo že več kot leto dni, pa niso imeli ustrezne medijske pozornosti.

Vemo, da je državna uprava predraga, delovanje države prerazkošno, podpiramo zmanjšanje števila ministrstev, a postopno in premišljeno.

Franc Žnidaršič
DSD osrednjo pozornost namenja gospodarstvu in socialni politiki