Foto:
Foto:
Nov korak do koalicije

Karl Erjavec se je namreč dopoldne sešel z Borutom Pahorjem, ki mu je zagotovil, da bo DeSUS kmalu dobil osnutek koalicijske pogodbe ter uradno povabilo za vstop v koalicijo.

Sicer pa je izvršilni odbor stranke izoblikoval pogajalsko skupino za koalicijska pogajanja, ki jo vodi Erjavec. "Če bomo vstopili v koalicijo, želimo vstopiti kot enakopraven partner," je dejal in dodal: "Očitno je, da bo zelo težko sestaviti trdno vlado brez stranke DeSUS."

V DeSUS-u vidijo sodelovanje v koaliciji zlasti v smislu sodelovanja na podlagi programa stranke, ki se bo zavzemala za okrepitev socialne države in izboljšanje položaja upokojencev, ohranitev javnega zdravstva in šolstva ter prenos Kapitalske družbe na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

DeSUS proti pokojninski reformi
Erjavec je še poudaril, da so v stranki proti pokojninski reformi, saj menijo, da tista iz leta 2000 daje rezultate. Kot eden od pogojev za vstop v koalicijo pa je tudi ustavitev padanja pokojnin. Strinjajo se, da je treba nekatere stvari na pokojninskem področju spremeniti, vendar pa "temu ne bi rekli pokojninska reforma", je opozoril Erjavec. Tako na primer niso proti temu, da se podaljša delovna doba, zlasti, če delavec še želi delati. Strinjajo se tudi s tem, da je treba pokojninsko blagajno očistiti vseh transferjev.

C. R.

Nov korak do koalicije