Od 18 članov vlade je le trem uspelo priti v parlament. Foto: MMC RTV SLO
Od 18 članov vlade je le trem uspelo priti v parlament. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Virant
Gregor Virant zatrjuje, da se ministrom za službo ni treba bati. Foto: MMC RTV SLO

Aktualni obrambni minister Karl Erjavec, čigar stranka bo po vsej verjetnosti v koaliciji, si želi obrambno ministrstvo voditi še štiri leta. Od koalicijskih pogajanj je odvisna tudi nadaljnja pot okolijskega ministra Janeza Podobnika, ki je član SLS-a.

Ministrica za visoko šolstvo Mojca Kucler Dolinar je za TV Slovenija dejala, da še ni našla časa za osebni razmislek o odločitvi za nekatere možnosti. Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič službe ne namerava iskati, saj ima precej zamisli, ki jih je treba uresničiti.

Šturm najprej na dopust
Pravosodni minister Lovro Šturm bo še pred koncem mandata izkoristil dopust, potem se bo njegova pot najverjetneje nadaljevala na njegovem temeljnem področju, to je ukvarjanje s pedagoškim in raziskovalnim delom.

Kmetijski minister Iztok Jarc bi svojo kariero želel nadaljevati v diplomaciji, minister za kulturo Vasko Simoniti pa se namerava po koncu mandata vrniti na filozofsko fakulteto. O nadaljnjih korakih pa še ne razmišljajo ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman in oba ministra brez listnice, Ivan Žagar in Žiga Turk. Minister za javno upravo Gregor Virant se bo najverjetneje vrnil na univerzo, o negotovi prihodnosti svojih kolegov pa pravi, da se nobenemu ni treba bati za službo, nekateri se namreč vračajo na univerzo, drugi v gospodarstvo.

Eno leto upravičeni do nadomestila plače
Finančni minister Andrej Bajuk, zunanji minister Dimitrij Rupel, notranji minister Dragutin Mate in šolski minister Milan Zver pa izjav o svoji prihodnosti ne želijo dajati. Če kateremu izmed ministrov ne uspe najti službe, pa ne bo ostal nepreskrbljen, saj so vsi ministri, tako kot poslanci, po prenehanju mandata upravičeni do enoletnega nadomestila plače.