V kratkem lahko pričakujemo razkritje strankine kandidatne liste. Foto: MMC RTV SLO
V kratkem lahko pričakujemo razkritje strankine kandidatne liste. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Zidar
Ali v ozadju nastanka KDS-a stoji tudi prvi mož SCT-ja Ivan Zidar? Jože Tanko, SDS, meni, da je treba s komentarjem na te špekulacije še nekoliko počakati. Foto: MMC RTV SLO

Jože Tanko je sicer prepričan, da je treba s podrobnejšim komentarjem na dogajanje v KDS-u, povezano z Milanom Kučanom in Ivanom Zidarjem, počakati, da se "obelodanijo realni argumenti", ki so pripeljali do ustanovitve te stranke.

Tanko: KDS brez velikih možnosti
Tej v SDS-u sicer ne nasprotujejo, menijo pa, da nima dobrih možnosti za uspeh na jesenskih volitvah. "Ta skupina ni konkurenca SDS-u, saj ne posega na naše področje. Morda bo nekoliko prerazporedila le glasove SLS-a in NSi-ja," je še zatrdil Tanko.

V SLS-u pa nastanek KDS-a, čeprav jim lahko pobere nekaj glasov volivcev, pozdravljajo, saj menijo, da je pluralizem dober za demokracijo.


KDS na seznamu registra strank
Ministrstvo za notranje zadeve je sicer že izdalo odločbo, da se Krščansko demokratska stranka vpiše v register političnih strank.

Stranka lahko nastopa tudi s skrajšanim imenom Krščanski demokrati ali s kratico KDS, prav tako pa se pod tem imenom stranka vpiše tudi v Poslovni register Slovenije, je sporočil generalni sekretar KDS-a Marko Štrovs.

Napovedujejo udeležbo v volinem boju
Od vpisa v register političnih strank po Štrovsovih navedbah lahko Krščanska demokratska stranka nastopa v pravnem prometu. Kot je še zapisal, bo "enakopravno z drugimi strankami" prijavila svoje kandidate za nastop na letošnjih volitvah v državni zbor in sodelovala v volilni kampanji.

KDS je nastal 26. julija, javnosti pa se je nekaj dni zatem predstavila kot "trda konzervativna stranka". Država mora po besedah predsednika stranke Jožeta Duhovnika postati prijazna do družine, ki je "temelj narodne biti". Poleg tega si bodo v stranki prizadevali predvsem za srednji sloj.