Axl Rose se bo z Guns N' Roses ustavil tudi v Srbiji. V poletnih dnevih pa  tudi na Hrvaškem. Foto: EPA
Axl Rose se bo z Guns N' Roses ustavil tudi v Srbiji. V poletnih dnevih pa tudi na Hrvaškem. Foto: EPA
Duran Duran
Duran Duran se bodo 14. julija ustavili tudi v ljubljanskih Križankah. Kot predskupina pa bo nastopila posavska zasedba LeeLooJamais. Foto: Organizator

Letos se na 20 odrih obeta nastop kar več kot 500 nastopajočih! Nastop na letošnjem Exitu, ki bo potekal od 12. do 15. julija 2012 na ustaljeni lokaciji Petrovaradinske trdnjave v Novem Sadu, so doslej potrdili: Guns N’ Roses, Duran Duran, New Order, Erykah Badu, Plan B, Avicci, Richie Hawtin, Gossip, Wolfmother, Skream feat. STG Pokes, Sub Focus dj set & Id., Hercules & Love Affair ter številni drugi.

Med njimi bodo nastopili tudi slovenski alternativci Dandelion Children, ki so si nastop prislužili med letošnjim Slovenskim tednom glasbe.

Kot je povedal na Slovenskem tednu glasbe predstavnik srbskega Exita Darko Flego, pa letos pričakujejo tudi več obiskov srbskih politikov, saj bodo tam nabirali svoje glasove. Skromni začetki festivala Exit segajo v leto 2000, ko je nastal kot študentski protest proti represivnemu režimu v državi, sčasoma pa je pridobil mednarodno veljavo in obiskovalce iz vse Evrope in širše, na državni ravni pa je vzgajal številne generacije mladih. Doslej je privabil že več kot 2 milijona obiskovalcev iz 65 držav sveta.

Exit tako nadaljuje svojo tradicijo enega največjih festivalov v Evropi. Na festivalu so – če izpostavimo samo nekatere – doslej nastopali: Snoop Dog, Prodigy, Paul Weller, Arctic Monkeys, Moby, Chemical Brothers, Frankie Knuckles, Iggy Pop, Garbage, Primal Scream, Roger Sanchez, Carl Cox, Jamiroquai, Nick Cave, Billy Idol, Portishead in David Guetta.

Leta 2007 je Zveza 40 največjih evropskih festivalov nagradila Exit s prestižnim naslovom Najboljši evropski festival leta. Exit poleg tega izvaja številne lokalne in humanitarne akcije. Leta 2010 so ustanovili tudi The State of Exit Fundation, ki podpira reformo visokega izobraževanja v Srbiji.

Sicer pa je letos Exit dobil precej močno konkurenco v festivalu Beograd Calling, kjer bodo med 27. in 29. junijem oz. prav v času slovenskega Rock Otočca - ki vabi s pravo kulturno mešanico (od Gogol Bordella do New Young Pony Club) - nastopili Jessy J, Ozzy Osbourne, Faith No More, Public Enemy, The Cult, The Sisters of Mercy in Paradise Lost.